David Yengibarian Trió

A Gyergyói Jazz Klub következő fellépője a David Yengibarian Trió. A három elismert művész, David Yengibarian – harmonika, Bata István – bőgő, Badics Márk – dob november 9-én, szerdán délután hat órától játszik az örmény katolikus templomban.


A fellépőkről:

DAVID YENGIBARIAN

Az örmény származású David Yengibarian 1976-ban született Jerevánban, zenész családban nőtt fel, kilencévesen lett a Jereváni Zeneiskola növendéke, tízévesen kezdett el tangóharmonikázni. 1995-től Magyarországon folytatta zenei tanulmányait, ahol mára az egyik legkeresettebb fiatal jazz- és világzenei előadóvá és zeneszerzővé vált. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje.

Gyergyószentmiklóson az Örmény Kulturális Fesztiválon hallhattuk.

1999-ben alakította meg saját zenekarát a David Yengibarian Triót, amelynek jelenleg tagjai Bata István basszus gitáros és Badics Márk dobos.

„A mi zenénk tekervényes, hosszú, háborús, boldog-boldogtalan, tragikus utat járt be, holokauszttal, szenvedéssel, örömmel. A népzenében tökéletesen benne van egy nép sorsa. Nem akartam amerikai zenét játszani, de a saját népzenémet alkalmasnak tartom arra, hogy jazzre jellemző igényességgel közelítsek hozzá. Azt hiszem, általában minden igazi zenész a saját kultúráját igyekszik a legmagasabb színvonalon érvényesíteni – ami azért nem azt jelenti, hogy alkalomadtán nem játszhatunk egy-egy ismert amerikai jazz sztenderdet.” – David Yengibarian


Bata István

1979-ben született, gyermekkorát Horgoson, a volt Jugoszláviában töltötte. Zenét autodidaktaként kezdett tanulni. Húsz éves korában a szegedi Hammido alapfokú zeneiskolában egy évig Magyar János tanítványa, majd 2000-től a Kőbányai Zenei Stúdió basszusgitár szakán tanult. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán 2009-ben szerzett diplomát Lattmann Béla növendékeként. A magyar és a balkáni népzene iránt gyerekkora óta érdeklődik. Jelenleg a bolgár-, török- és más Közel-keleti rokon zenék foglalkoztatják komolyabban. Ugyanakkor nem zárkózik el többek között a minimal-electro, és egyéb kísérleti zenéktől sem.

A David Yengibarian Trio mellett más zenekarokban is játszik: Fábián Juli & Zoohacker, Gereben Zita Quintet, Arasinda, Barabás Lőrinc Eklektric.

Kedvenc basszusgitárosai: Jaco Pastorius, Richard Bona, Gary Willis,  Nathan East, Anthony Jackson.

A gyergyói közönség a Random Trip és a Kéknyúl Hammond Band tagjaként ismerheti.


Badics Márk

1982-ben született Budapesten. Tizenéves korában édesapja hatására kezdett el dobolni. Hosszabb magántanulmányok után a Bartók Konzervatórium növendéke lett, ahol 2009-ben végzett. Jelenleg több feltörekvő zenekar aktív tagja (Kéknyúl Hammond Band, Konyha, Syntax Orchestra stb. ) Stílusában keverednek a funk, az etno és a jazz zenei elemek. 2010 óta a David Yengibarian Trió oszlopos tagja.

Badics Márkot a Kéknyúl Hammond Band és a Premecz-Gyárfás Organ Trio tagjaként már hallhattuk Gyergyószentmiklóson.

A jegy ára 10 lej. Jegyek a helyszínen valamint elővételben a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központban válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. Érdeklődni a 0266/361.992-es, illetve a 0787/755.294-es telefonszámokon lehet.


Ízelítő:

Kérem ossza meg ismerőseivel: