December 17-én töltötte be Ferenc pápa a 79. életévét

Isten éltesse Szentatyánkat!

December 17-én töltötte be Ferenc pápa a 79. életévét. Az évforduló nem változtatott semmit programján, a napot változatlanul sok munkában töltötte. A világ minden részéből jókívánságok hosszú sora érkezik. Előző nap, a szerdai általános kihallgatás végén a zarándokok sokasága rázendített a „Tanti auguri a te” – („Boldog szülinapot” olasz születésnapi jókívánságokat kifejező énekre, míg egy mexikói újságírónő hatalmas születésnapi tortát nyújtott át a Szentatyának az egész ország nevében, ahová februárban látogat el a pápa.

Ferenc pápa Mária-tisztelete

Immár sokan tudják, hogy Ferenc pápa különös módon tiszteli a Szűzanyát és ezt már oly sokszor kifejezte. Apostoli utazásai előtt és után mindig felkeresi a Santa Maria Maggiore bazilikát, Róma négy pápai bazilikájának egyikét, ahol a híres Salus Populi Romani – a Római Nép Üdvössége kegyképet őrzik. Ferenc pápa otthon érzi magát ebben az ősi bazilikában és ezelőtt a kegykép előtt. Santos Abril y Castello bíboros, a bazilika főpapja ezért különös szeretettel fejezte ki jókívánságait Ferenc pápának a Vatikáni Rádió hullámhosszain keresztül.

A bazilika főpapjának jókívánságai

Isten éltesse sokáig a Szentatyát – mondta a bíboros – és imádkozzunk az Úrhoz, hogy segítse őt a Szűzanyával együtt rendkívül nehéz és az egyház számára elengedhetetlenül fontos  munkájában, abban, hogy véghez tudja vinni az egyház megreformálásának feladatát. Ez nemcsak az egyház, hanem az egész emberiség érdeke. „Buzgó imáinkkal kérjük, hogy folytatni tudja derűs, nyugodt és örömteli lélekkel ezt a szolgálatát, úgy, amint eddig is tette.”

Pápaként 28 alkalommal kereste fel a Szentatya ezt a bazilikát

Abril bíboros felidézte emlékeit azokból az időkből, amikor apostoli nunciusként szolgált Argentínában. Jorge Mario Bergoglio római látogatásai során mindig ellátogatott a Santa Maria Maggiore bazilikába, hogy rábízza az egyház szükségleteit, és kérje oltalmát saját lelkipásztori szolgálatára. Pápaként már 28 alkalommal járt ebben a bazilikában. „Hogyan tehetném meg, hogy ne keressem fel a Szűzanyát” – emlékezett a bíboros a pápa szavaira.

 A bíboros a pápa küldetéséről

Abril y Castello bíboros Ferenc pápa szolgálatáról ezt mondta: „Úgy gondolom,  nagy hatással van a világra az a mód, ahogy küldetését teljesíti: tapintattal, az Úrba helyezett bizalommal és ugyanakkor mérhetetlen egyszerűséggel, mellyel mindenki felé közeledik. Hirdeti az irgalmat, de ezt úgy teszi, hogy elsősorban saját maga számára mértékként szabja meg mindenki iránt, azok felé, akik a közelében vannak, és a világegyház felé is.”

(ik/hu.radiovaticana.va)
(Címfotó: L’Osservatore Romano)

Kérem ossza meg ismerőseivel: