December 20-tól nyomonkövetési formanyomtatványt kell kitölteniük a Romániába érkezőknek

A nyomtatvány a járványügyi ankét lefolytatásában segít

December 20-tól a Romániába beutazó személyeknek a határátlépés előtt ki kell tölteniük egy nyomonkövetési formanyomtatványt – jelentette be vasárnap Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi államtitkár a kormányfő, az egészségügyi miniszter, a védelmi miniszter és a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója részvételével tartott tanácskozás után nyilatkozott a sajtónak a kormánypalotában.

Arafat emlékeztetett arra, hogy a nyomonkövetési formanyomtatványt (Passenger Locator Form) már nagyon sok ország bevezette. Ez segítséget nyújt a hatóságoknak ahhoz, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel – magyarázta az államtitkár.

“A nyomtatvány kitöltésére azért van szükség, mert tudnunk kell, hogy hol keressük azokat, akik esetleg érintkeztek fertőzöttekkel. Tőlük megtudhatjuk azt is, hogy kik ültek mellettük a buszon vagy repülőn, amikor beutaztak az országba. Tehát ez a nyomtatvány a járványügyi ankét lefolytatásában segít” – részletezte Arafat.

A kormány közleménye szerint a nyomonkövetési formanyomtatvány bevezetésére azért lesz szükség, mert a decemberi ünnepek idején várhatóan sok román állampolgár tér vissza az országba, és időközben terjedni kezdett a világon koronavírus omikron variánsa.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: