Decentralizált, történelmi régiókra felosztott Romániát!

Mircea Dăian, az Erdély Demokratikus Liga alapítója volt a 11. EMI-tábor a csütörtök délelőtti előadás-sorozatának első meghívottja. A vállalkozóként is tevékenykedő előadó Románia decentralizációjának módozatairól, a régiósítás hogyanjáról, valamint egy regionális politikai alakulat megszületésének fontosságáról beszélt Fancsali Ernő, az Autonomy For Transylvania mozgalom képviselőjének moderálásában és tolmácsolásában.

„Számos Regát-beli nem szeretné, hogy nekünk autonómiánk legyen, mert nem akarnak elesni az Erdélyből származó bevételektől, de az az igazság, hogy ha nekünk jól megy, azzal nekik is jobb lenne” – fejtette ki az előadó, akinek tapasztalata szerint jelenleg egy szűk, számos előjoggal rendelkező társadalmi réteg mellett a romániai családok nagy része nyomorban és gyakran mélyszegénységben él. „Nincs az rendben, hogy valaki dolgozik és kínlódik, alig él meg egyik napról a másikra, nyugaton nem létezik ez a paradox állapot, ott a végzettségedtől függetlenül mind az anyagi, mind a lelki egzisztenciád megfelelő, ha keményen dolgozol” – magyarázta Mircea Dăian, aki előadásában erdélyi románként elemezte Erdély helyzetét, és az egyik legfontosabb megoldandó problémának azt tartja, hogy nagyon sokaknak külföldre kell költözniük a megélhetésért. „A mi helyünk ott van, ahol megszülettünk, ahol szüleink felneveltek, s ahol őseink el vannak temetve” – mondta az előadó.

A jelenlegi Románia egy „hipercentralizált” ország, a nyugati pozitív példák többnyire decentralizált államok, ezekből kell tanulni, hiszen az a legjobb az adott közösség részére, ha ott hasznosítják a pénzt, ahol „kitermelik”. Románia összes történelmi régióját szükséges lenne decentralizálni, és a régiók kezébe adni a hatalmat. A szász kisebbséget már-már elvesztette Románia, ezért nagyon fontos nekikezdeni a munkának, hogy ne tűnjön el a magyar kisebbség is. A megvalósítás csak együtt sikerülhet – állítja Mircea Dăian, aki a románok, magyarok, szászok, valamint a további nemzeti kisebbségek összefogását szorgalmazza a decentralizáció elérése érdekében. A helyi közösségek szintjén el kell indulnia egy kommunikációnak, a gond viszont inkább a romániai vezetőséggel van, akik nem értik miért van szükség autonómiára, a döntések helyi szinten való meghozására. „Nyugaton különben sokkal egyszerűbb a helyzet, ha valaki segíteni akar a közösség életében, akkor meg van erre a lehetősége, a politikus pedig egyértelműen a közösség érdekeit szolgálja” – tette hozzá, ellentétbe állítva Romániát, ahol éppen fordítva történik ez: a politikum nem az állampolgárokért harcol, így megoldás lehet, ha a közösség részéről indulna a kezdeményezés. A felső vezetésnek mindenképp változnia kell, ugyanis azt, amit a közösség kér, csakis Bukarestben tudják megadni, de hiába kérjük, ha nem hallgatnak meg – részletezte Mircea Dăian.

Az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz való csatlakozás az egyik legjobb dolog, ami Romániával történhetett – véli Mircea Dăian, aki úgy látja: a csatlakozáskor aláírt szerződések határideje lassan-lassan lejár, ezt a jelenlegi bukaresti vezetés is érzi. Brüsszelből erős nyomás van, követni kell a vállalt útvonalat, lépésről-lépésre kell haladnunk, nem lehet a szinteket átugrani, kettőt-hármat igen, de többet nem. Még sok munka van, mondja Mircea Dăian, aki felhívja a figyelmet: ámbár meg van a törvényes keret, sem Brüsszelből, sem más nyugati országból nem jönnek segíteni az erdélyiek problémáján, azok megoldásáért a helyieknek maguknak kell harcolniuk. A generációváltás, azzal együtt pedig a mentalitás-változás a politikumban is megtörténik, akár akarnák, akár nem a jelenlegi vezetők, akik elveszthetik ezzel különböző előjogaikat, szociális ellátásokat. Az első nagy lépés a 2016-os önkormányzati választások lesznek, majd ezt követően a parlamenti választások, ahol oda kell figyelni: kiket támogatnak a választók – ecsetelte az előadó.

Meg kell tennünk a lépést, az évek telnek, és mindez a mi időnkből fogy – vélekedik az előadó, aki megjegyezte: valahányszor Németországgal példázódik, csak üres fülekre talál, és legyintenek, hogy az nyugati ország, nem összehasonlítható Romániával, az ottani sémák nem működnének itt. Ennek ellenére Mircea Dăian úgy látja, a nyugati országokból származó példák átvehetőek és felhasználhatóak Erdélyben, hiszen az ügyért dolgozni és harcolni kell, ezt teszik a már sikereket elért régiók is, akik több tíz éve kemény munkával építkeznek. Fontosnak tartja az ügy politikai képviseletét, mert enélkül nem lehet célt elérni, ám fontos, hogy az adott régiókból delegált képviselők közül azokat kell támogatni, akik valóban a közösség javát helyezik előtérbe. Bár ennek már 1990-ben meg kellett volna alakulnia, most mindenképpen egy jobboldali regionális pártra vagy társulásra van szükség, és igazából ennek már – zárta gondolatait Mircea Dăian.

EMI sajtóközlemény
www.emitabor.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: