Délvidéki dokumentumfilmek vetítése Gyergyószárhegyen

Május 15-én, kedden 18 órakor

BannerA Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával délvidéki és felvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotásait mutatja be Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ székhelyén 2018. május 15-én, kedden 18 órakor.

A Művészeti Karaván elnevezésű program célja délvidéki és felvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotásainak bemutatása székelyföldi településeken április és május hónapok során. Gyergyószárhegyen a következőket vetítik: „Ahonnan elindultam…“ Batta György (25 perc, rendező: T. Nagy Imre, operatőr: Nagy István, vágó: ifj. Nagy Imre, zene: Horňák Marek és Dominika Gurbaľová, 2016, Bódva-völgyi Stúdió, Szepsi), Dél-szlovákiai múzeumok (30 perc, rendező: T. Nagy Imre, operatőr: Nagy István, vágó: ifj. Nagy Imre, zene: Viszlai Tibor, 2014, Bódva-völgyi Stúdió, Szepsi). A vetítést közönségtalálkozó követi a szepsi (Szlovákia) Bódva-völgyi Stúdió alkotóival..

A filmvetítésekre a belépés ingyenes.


Filmismertetők:

„Ahonnan elindultam…“ – Batta György

25 perc (2016)

Batta György felvidéki író, lapszerkesztő, 1943-ban született Rimaszombatban. Az 1960-as évektől  jelen van az Új Ifjúság című hetilap és más felvidéki magyar lapok hasábjain. Verseire és elemző cikkeire Magyarországon is felfigyelnek. 1976-tól a Kis Építő gyermeklap főszerkesztője. Később a Tücskök, a Hajrá, a Komáromi Lapok, a Göncölszekér és az Itthon című folyóirat főszerkesztője. A szülőföld bemutatásán túl szerepet kapnak mindazok a helyszínek, amelyek mérföldkövei az író életének. Megszólalnak értelmiségiek, akik ismerői Batta György bátor kiállásának a felvidéki magyarság megmaradásáért.

Rendező: T. Nagy Imre

Operatőr: Nagy István

Vágó: ifj. Nagy Imre

Zene: Horňák Marek, Dominika Gurbaľová


Dél-szlovákiai múzeumok

Rendező: T. Nagy Imre, operatőr: Nagy István, vágó: ifj. Nagy Imre, zene: Viszlai Tibor (Bódva-völgyi Stúdió, Szepsi), időtartam: 30 perc, a készítés éve: 2014.

A film Pozsonytól Rozsnyóig 7 város múzeumait mutatja be a nézőknek. Révkomáromban az alkotók több helyszínt is felkeresnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy Pozsonyban a Magyar Kultúra Múzeuma nem csupán a helyi tárlatok bemutatását vállalta, hanem irodalmunk nagyjainak a szülőhelyeit is gondozza (Madách, Mikszáth). A magyar múlt emlékeit őrző Érsekújvár, Léva, Fülek, Rimaszombat és Rozsnyó immár múzeumaiban is várja a turistákat. Az összeállítás minden helyszínen dokumentálja a város történetét leginkább jellemző népi kultúrát, kisiparos, illetve céhes emlékeket.


 

Kérem ossza meg ismerőseivel: