Design a fenntartható fejlődésért!

A tervek regisztrációjának határideje 2022. augusztus 1.

Művészek, tervezők, építészek, diákok, kreatív igazgatók, reklámszakértők, valamint dizájnrajongók jelentkezésére várnak a fenntartható fejlődést népszerűsítő  volumetrikus (3D) kijelzők tervezésére meghirdetett versenyen. A tervpályázat alapján kiválasztott munkák közterületeken lesznek elhelyezve: vasút- és autóbusz-állomásokon, repülőtereken, metróállomásokon, iskolákban, közintézmények bejáratánál. Így gyerekek, fiatalok és felnőttek is megtanulhatják “Melyek a fenntartható fejlődési célok, és miért aggódunk a fenntarthatóság miatt?”

A versenyt a Kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya és az Ivan Patzaichin – Mila 23 Egyesület szervezi, az Európai Bizottság Romániai Képviselete (RCE) támogatásával, öszhangban az Európai Unió New European Bauhaus – kreativitás, fenntarthatóság és közösség programjával.

„A fenntartható fejlődés céljai csak akkor érhetők el, ha kialakul egy olyan kritikus tömeg, amely támogatja ezt az átmenetet. Éppen ezért a Fenntartható Fejlődés Főosztály megalakulása óta nagy jelentőséget tulajdonítunk a népszerűsítésnek. Meggyőződésünk, hogy a Fenntartható Fejlődési Célok, amelyek néha túlságosan is technikai jellegűek és túl részletesek, könnyebben megérthetőek és elfogadhatóak, ha együttműködve a legkülönfélébb társadalmi kategóriákkal, közös erőfeszítéssel leegyszerűsítjük őket. Ezért intézünk meghívást azok fele, akik a legjobban tudják hogyan kell egy bonyolult témát vonzó üzenetté alakítani, hogy segítsenek „lebontani” a fenntartható fejlődés összetett elvét, amely az egyetlen megoldásunk a gyermekek jobb életéért.” – mondta Borbély László, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

„Az alkotóközösség érzékeny a társadalmi áramlatokra, és aggodalmaik öszhangban vannak a kor szellemével. Bízom benne, hogy a benevezett munkák nemcsak a tervezés minőségével, hanem a megközelített tartalom mélységével, valamint a megértés és részvétel mértékével is lenyűgöznek minket.” – mondta Teodor Frolu, az Ivan Patzaichin – Mila 23 Egyesület alelnöke, a verseny egyik ötletgazdája.

Ramona Chiriac, az Európai Bizottság képviseletének vezetője kihangsúlyozta: „Az új európai Bauhaus célja, hogy segítsen nekünk kreatív módon, a bolygónk iránti tisztelettel szembenézni a társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokkal. Az új európai Bauhaus mindenekelőtt arra törekszik, hogy innovatív és emberközpontú módon javítsa az emberek életét, javítva a  mindennapi életet befolyásoló körülményeken, az épületektől és a nyilvános terektől a termékeken, szolgáltatásokon és ökoszisztémákon át a hozzáállásig és viselkedésig. A kreatív szférák különösen hozzájárulnak ehhez a mozgalomhoz. Ezért remélem, hogy a verseny által életünk fizikai terének új átalakítási módjait fedezhetjük fel, oly módon, ahogyan a jövőben szeretnénk benne élni.”

A termékek elképzelésének folyamatában kiindulópontként a következő témák jelennek meg: pazarlás elkerülése a közlekedésben, energia, élelmiszer, víz, divat, szórakozás; szelektív hulladékgyűjtés;  javítható termékek tervezése; a helyi termelésű és szezonális élelmiszer-fogyasztás előtérbe helyezése; az oktatás, a kultúra és a társadalom szerepe a fenntarthatóság előmozdításában; alternatív megoldások az egyszer használatos műanyag termékekre; mit lehet kezdeni a már nem használható termékekkel; a hálózatok (közlekedés, energia, kommunikáció, víz, hulladékgyűjtés) jelentősége a város fenntartható életében; ezeknek a kihívásoknak a mindennapi életre gyakorolt hatása stb.


További ihlet-források a versenyzők számára a szervezők honlapjain:

https://dezvoltaredurabila.gov.ro/ ;

https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en ; https://traditiicreative.ro/ ;

https://rowmania.ro/concurs-3d-x-ddd-x-neb-design-pentru-dezvoltare-durabila/ ;


A benevezéshez ki kell tölteni az alábbi online pályázati űrlapot:

https://forms.gle/4ws9sh57yD7ECKQg7.

A tervek regisztrációjának határideje 2022. augusztus 1. A legsikeresebbeket egy prototípus kiállításon mutatják be a nagyközönségnek a Fenntartható Fejlődés Főosztály által szervezett Európai Fenntartható Fejlődés Hetén, szeptember végén, Bukarestben, a Dâmbovița Delivery eseménysorozat keretén belül.

A nyeremények összértéke 25 000 lej.


Kapcsolattartás: concurs@rowmania.ro; cristian.iordache@gov.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: