Diabétesszel élni

Új szolgáltatás indult a Yuppi Tábor és a kolozsvári Gyerekdiabétesz Egyesület kezdeményezésével

Cukorbetegség

A diabétesz kivívta magának a 21.század betegsége címet. Mindezt a gyors elterjedésének és gyakori előfordulásának köszönheti. Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség  statisztikái szerint Romániában az 1-es típusú diabéteszben szenvedő (inzulinfüggő) kiskorúak száma közel 30.000. Az 1-es tίpusú diabétesz csakis gyerekeknél és fiataloknál jelenik meg és a legelterjedtebb gyerekkori krónikus betegségnek tekintik. Autoimmun betegség, azaz a szervezet a hasnyálmirigyet idegen testként kezeli,  “megtámadja” a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket, és elpusztítja azokat.A betegség kezelése folyamatos diétát igényel, napi minimum 3 inzulin injekciót.  Így is átlagosan mínusz 10 évet követel az ember életéből az egészségesekkel szemben.

Gyerekkor?  Milyen?

Tudatos, diéta, állandó ébrenlét. Szülők iskolája. Élet vagy kóma, tű, inzulin, szőlőcukor. Éjszaka is.

És mivel tudvalévő, hogy a mozgás befolyásolja a cukorszint ingadozását, ezért sokkal könnyebb úgy élni, hogy ne történjen más, mint amúgy. Hogy rutin legyen az élet. Mert így élhető. Szülőként magyarázd el a gyerekednek, hogy inkább ne menjen el táborba, inkább ne másszon fára, inkább ne egyen az osztálytársa szülinapi tortájából. Mert így lehet ezt a fránya betegséget kordában tartani.

Mielőtt a betegségé lenne a főszerep: ideje ezt átfordítani. Hogy a betegség egy élhető állapot legyen és ne a az uralkodó szörny. 

Mi történt Csíkszeredában március 19-én?

A Yuppi Tábor eddig nyári élményterápiás táborokat szervezett, ahol a gyerekek és kamaszok olyan aktivitásokon vehettek részt, melyek az önbizalmukat erősítik, saját határaikat maguk ismerhették fel (nem mások szabták meg nekik), és léphették át, egy olyan hely, amely a lehetőségekről szól, a kihívásokról és a sikerekről.

Idén, a Svájci Alap támogatásával, partnerségben a Kolozsvári Gyerekdiabétesz Egyesülettel a nyári táborokat kiegészítendő családok számára további szociális szolgáltatások biztosítása a cél. Csíkszeredában március 19-én 8 család vett részt az első információs találkozón, mely a projektet hivatott népszerűsíeni. Legtöbben hozták magukkal a kis (7 éves) és kamasz (15 éves) gyerekeiket. A beszélgetést László Zsuzsa, a Yuppi Tábor vezetője és Opra Andrea nővér tartotta, aki maga is az önkéntesek népes táborát gazdagítja, és a gyerekkori diabétesz családon belüli kihívásaival is szembesül nap mint nap. 

A helyszín Hagita Megye Tanácsának főépülete volt, hisz a megyetanács immár 3 éve kitartóan támogatja a Hargita megyei diabétesszel együtt élő gyerekek ingyenes szállását a Yuppi táborok ideje alatt.

A családok a kezelőorvosok, azaz Vargancsik Margit doktornő és Lőrinczi Csaba doktor úr révén értesületek a rendezvényről.

Miről szól?

A találkozó során László Zsuzsa ismertette a “Teljes élet diabétesszel” projektet, melynek keretén belül a Yuppi Tábor ingyenes élményterápiás táborain kívül továbbbi segítséget tud nyújtani a családoknak tanácsadás és önsegítő hozzátartozói csoportok létesítése által. A tanácsadás keretén belül a családok elbeszélgethetnek a projektpartner képviselőjével, a Kolozsvári Gyerekdiabétesz Egyesület munkatársával, aki saját maga is gyerekkora óta diabétesszel él együtt, orvosi egyetemet végzett, férjhez ment, inzulinpumpával él. A tanácsadás nem helyettesíti a szakszerű medikális konzultációt, viszont válaszolhat olyan életmódbeli  kérdésekre, melyekkel a családokat a hétköznapokban szembesülhetnek:

Hogyan lehet sportolni diabétesz mellett?
Mit kell tudni a tornaórákról?
Hogyan lehet elmagyarázni az osztálytársaknak, hogy ez a betegség miről szól?

Ugyanakkor a családok vagy akár a diabéteszes fiatalok maguk elbeszélgethetnek a tanácsadóval arról, hogy hogyan érinti a családot a betegség, változott-e emiatt a kapcsolat a testvérek között. A családok őszintén és nyitottan megosztották a problémákat, amikkel szembesülnek. Kiemelték, hogy az egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, így a gyerekek lényegesen kevesebb tesztcsíkot és tűt kapnak, mint ami a rendszeres cukormérésekhez szükséges volna. Hasonlóképpen nehéz az inzulint automatikusan adagoló inzulinpumpákhoz hozzájutni. Továbbá terítékre került, hogy az állam által biztosított jogokkal nehéz élni, hisz ők maguk nem tudják, hogy pontosan mik is a jogaik, és hogyan lehet ezeket követelni. Ezeket az információkat csak hallomásból ismerik, szájról szájra terjednek egyik szülőtől a másikig.

Yuppi – élményterápia

yuppie1Az élményterápiás táborokról tudni kell, hogy ezek maximális egészségügyi biztonság mellett zajlanak, egy felkészült, orvosokból, nővérekből és dietetikusokból álló egészségügyi csapat van jelen éjjel-nappal, a tábor teljes ideje alatt. A tábori számtalan program – kézműves, fotógráfia, színjátszás, zene, evezés, íjászat, lovaglás, magaskötélpályán való mászkálás tevékenységekben keretet kapnak a gyerekek arra, hogy megtapasztalhassák saját erejüket, ezáltal épüljön önbizalmuk, függetlenedjenek, hisz hosszú távon saját maguk tudnak csak felelőségteljesen bánni testükkel és a betegséggel.

Hogyan tovább?

Aki nem tudott részt venni a találkozón, de érdekelné a tanácsadás vagy az élményterápiás táborok, jelentkezzen emailben vagy telefonon: zsuzsa@yuppicamp.ro, 0749115191.

Kérem ossza meg ismerőseivel: