A gyergyószentmiklósi Ferenczi Anitát is kitüntették

Kiemelkedő tevékenységeket végző fiatalokat díjaztak a Diákok Nemzetközi Napján

– A diákokról keveset szoktak beszélni, főleg a politikusok, s akkor is problémaként jelennek meg – jelentette ki Borboly Csaba megyeelnök azon a rendezvényen, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett a Diákok Nemzetközi Napja alkalmából a csíkszeredai megyeházán november 17-én, kedden. – A diákok témaköre mint lehetőség, mint a társadalomépítés alapja nagyon kevésszer fordul elő a politikai beszédben, inkább problémaként beszélnek róla, például a sikertelen érettségi kapcsán. Arra kell törekednetek, hogy befolyásoljátok a döntéshozókat – tette hozzá a jelen lévő diáktanács- és ifjúságiszervezet-vezetőknek szóló köszöntőjében a megyei tanács elnöke.

diakok_nemzetkozi_napja1

Borboly Csaba szerint nagyon kevés döntés születik a fiatalok gondjaival kapcsolatban a helyi és központi intézményekben, ezen pedig változtatni kell. Ismertette azt az ifjúságpolitikai témájú jelentéstervezetét, amelyet a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként készít, és amelyről a végső szavazás 2016 februárjában lesz, amit számos konzultáció előz meg. Elmondta, hogy Európában 16 millió azon fiatalok száma, akiknek a helyzete kilátástalan, képzetlenek, és így a munkaerőpiacon is kevés az esélyük. A jelentéstervezetben 22 ponthoz fűztek javaslatokat. Eszerint többet kellene foglalkozni az esélyegyenlőséggel, a munkapiaci versenyképességgel, és azon az állapoton is változtatni kellene, hogy a helyi és megyei önkormányzatok gyakorlatilag ki vannak zárva az ifjúságpolitikából. A megyeelnök követendő példának nevezte az osztrák modellt, azaz a szavazói korhatár 16 évre csökkentését, és arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy csütörtökig, az RB szakbizottságában történő szavazásig még hozzá lehet szólni a jelentéstervezethez, amelyet minden érintett szervezet megkapott.

diakok_nemzetkozi_napja3

A megyeelnök előadása után pódiumbeszélgetést tartottak fiatal politikusokkal, akik ifjúsági szervezetekben, diáktanácsokban kezdték közéleti pályafutásukat. A moderátori és a hallgatóság soraiból feltett kérdésekre Barti Tihamér és Incze Csongor, a megyei tanács két alelnöke, Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács alelnöke és Kozma István Florin, a Csík Területi Ifjúsági Tanács elnöke – mindketten megyei tanácsosok –, valamint Geréd Imre kolozsvári helyi tanácsos, az RMDSZ Ifjúsági Főosztályának ügyvezető alelnöke válaszolt. Barti Tihamér elmondta, hogy az országban jelenleg a legfiatalabb megyei tanácsi vezetőség a Hargita megyei. Arra a kérdésre, hogy miért jó politikusnak lenni, többen azt válaszolták, hogy nem jó, mert dolgozhat bármilyen eredményesen, kap hideget-meleget egyaránt, ugyanakkor aki szeret a közösségért cselekedni, annak elégtételt jelenthet a politikusi pálya. Incze Csongor szerint, aki nem érez elhivatottságot arra, hogy a közösségért cselekedjen, az ne válassza ezt a pályát. Geréd Imre szerint a politika hatalmas feltöltődést jelenthet annak, aki szereti közösségét. Szó esett arról, hogy tíz-tizenöt évvel ezelőtt, amikor még nem voltak elterjedve az okostelefonok, és nem volt tömeges az otthoni internetkapcsolat, a vidéken létrehozott teleházak előtt sorban álltak a fiatalok, hogy korlátozott időre hozzáférjenek a három-négy számítógéphez. Kozma István szerint akkoriban sokkal inkább megvolt a személyes kapcsolatok lehetősége, könnyebben szervezhettek falun bált, előadásokat és más rendezvényeket. Arra a kérdésre, hogy milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki politikai pályára lépjen, Bíró Barna Botond kiemelte, hogy az a jó politikus, aki a véleményét „át tudja verekedni” a többségen.

diakok_nemzetkozi_napja2

A világnap alkalmával Hargita Megye Tanácsa Ígéret Díjával tüntette ki az ifjúság területén kiemelkedő tevékenységet végző személyeket, a kitüntetést Borboly Csaba elnök, valamint Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök adta át Keresztes Gertrúdnak, a Csíki Diáktanácsok Egyesülete elnökének, Ferenczi Anitának, a Salamon Ernő Gimnázium XII. osztályos tanulójának, Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa tagjának, Bándi Szabolcsnak, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudmányegyetem kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgatójának – aki több ifjúsági szervezet önkéntese –, András Elődnek, a Sapientia-EMTE Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnökének, Nemes Hortenzia Arankának, a Márton Áron Gimnázium IX. osztályos tanulójának, Sándor Ritának, a csíkbánkfalvi Márton Ferenc Általános Iskola VII. osztályos tanulójának, valamint Majlát Renátának és Czine Buzsi Istvánnak, a Nagy István Művészeti Líceum X. osztályos tanulóinak. (A megyei tanács kitüntettjeinek névsora megtekinthető a következő linken: http://hargitamegye.ro/kituntetesek/dijazottak.html)

A továbbiakban ismertették Hargita Megye Tanácsa ifjúsági pályázati programját, a Hargita megyei ifjúsági stratégiatervezetet, előadást tartottak a drogprevencióról és a diákok jogairól, továbbá bemutatták a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány tevékenységét, amelynek kapcsán a diáktanácsok képviselői több észrevételt fogalmaztak meg, elmondva, milyen programokkal tudná a szervezet segíteni a tevékenységüket.

Fotók: Keresztes Zoltán
A címfotón Borboly Csaba és Ferenczi Anita


FERENCZI ANITA

Laudáció

    A Gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium XII. osztályos tanulója. Aktív, komoly, céltudatos diák, aki az iskolai és az iskolán kívüli tevékenységekből egyaránt kiveszi a részét. Több ifjúsági és kulturális rendezvény szervezésénél vállalt feladatokat. Emellett a Gyergyó Terület Ifjúsági Tanács önkénteseként  is tevékenykedik.
    Megbízható, felelősségteljes, aki a vállalt feladatokat mindig pontosan, precízen és határidőre végzi el. Barátságos, vonzó személyiség, egyéniségével minden társaságba jól beilleszkedik és mindig jó hangulatot teremt maga körül. Ő a társaság lelke, olyan ember, aki elindítja a beszélgetéseket, motiválja társait.
    A Diákok Világnapja alkalmával szervezett rendezvényen Hargita Megye Tanácsa az Ígéret Díjával ismeri el Ferenczi Anitának, a Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsánál végzett kiemelkedő önkéntes tevékenységét.

IgeretDijFerenciAnita 2015 11 17 v01

Kérem ossza meg ismerőseivel: