Digitális Hargitát építenek

A www.e-szolgaltatasokhr.ro honlapon keresztül tulajdonképpen egyfajta ügyfélkaput nyitott a lakosságnak Hargita Megye Tanácsa. A kétmillió euróból megvalósuló  Európai Uniós projekt nem csak a lakóknak, hanem a polgármesteri hivataloknak, illetve a projektben résztvevő intézményeknek is hathatós segítséget nyújt.

„Épülőben van a digitális Hargita megye” – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Barti Tihamér. A Hargita megyei önkormányzat alelnöke elmondta, a projekten már több éve dolgoznak, s noha még lehet csiszolni, a 45 partner önkormányzat által feltöltött adatokkal egy „nagyon masszív alapot” fektettek le.

„A www.e-szolgaltatasokhr.ro honlapon keresztül tulajdonképpen egyfajta ügyfélkaput nyitunk a lakosságnak. Aki regisztrál saját településének oldalán az megnézheti, hogy pl. a polgármesteri hivatalnál milyen javakkal van nyilvántartva, (amennyiben hibásak az adatok, kijavíthatja!) online fizetheti adóit, illetékeit, online programálást kérhet a település elöljáróitól, de más, megyénkben létező elektronikus ügyintézést is megtalál ugyanezen az oldalon. Köszönöm szépen Alfalu, Borszék, Csomafalva, Ditró, Gyergyószentmiklós, Remete, Újfalu, Holló, Maroshévíz, Salamás, Szárhegy, Galócás, Tölgyes és Vasláb polgármestereinek akik aktívan kivették részüket az uniós projektből, amely révén kialakították az elektronikus ügyintézéshez szükséges rendszert.”

A cél a különböző hivatalok előtti sorok felszámolása, a hatékony, gyors, 21. századi ügyintézés – ennek érdekében a 45 Hargita megyei önkormányzat mellett öt további intézménnyel (Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, Megyei Kataszteri és Ingatlannyilvántartási Hivatal, Megyei Közpénzügyi Igazgatóság, Személyi Nyilvántartó Igazgatóság, Cégnyilvántartó Hivatal) kötöttek együttműködést.

A honlapról elérhető a mezőgazdasági regiszter, amelyben a gazdák ellenőrizhetik, milyen mezőgazdasági javakkal, állatállománnyal vannak nyilvántartva, de online be lehet fizetni az adókat és illetékeket, illetve az is leellenőrizhető, milyen javakkal vannak nyilvántartva.

Szintén a honlapon keresztül lehet időpontot foglalni a polgármesteri hivatalokban, de lehetőség van a hivatali ügyintézéshez szükséges dokumentumok, kérésmodellek letöltésére is.

A tervek szerint a honlapra idővel más szolgáltatások is felkerülnek, ezért Barti Tihamér arra kérte a különböző intézmények vezetőit, csatlakozzanak a kezdeményezéshez, biztosítsanak könnyebb ügyintézést a lakóknak.

IMG_4609

A projektet hétfőn három helyszínen – Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson – mutatták be, s mindegyiken nagyon sok település polgármestere, alpolgármestere vett részt, akik mindannyian hangsúlyozták: az elektronikus ügyintézés világában az www.e-szolgaltatasokhr.ro egy „hatalmas lehetőség, egy kiváló eszköz nem csak a lakók, hanem az önkormányzatok tehermentesítésében is.”

Barti Tihamér arra kérte a lakókat, kapcsolódjanak be, használják a programot, észrevételeiket pedig jelezzék. „Mi megnyitottuk az ügyfélkaput, a lakosság csak be kell lépjen rajta” – hangsúlyozta Barti, aki arra is kitért, hogy az elektronikus ügyintézés terén Hargita megye országos viszonylatban az élen jár, „velünk példálóznak Bukarestben.”

Kérem ossza meg ismerőseivel: