Digitális ügyfélkaput alakít ki Hargita Megye Tanácsa

A leegyszerűsített ügyintézés és a lakosság bevonása a cél

Hargita Megye Tanácsának szolgáltatásai okostelefonról

A leegyszerűsített ügyintézést és a lakosság bevonását célozza meg a megyei tanács újabb nyertes projektje

A bürokrácia csökkentése, az átláthatóság növelése és a lakossággal való csapatmunka a legfontosabb céljai Hargita Megye Tanácsa újabb nyertes pályázatának. A DIGITHR projekt keretében digitális ügyfélkaput hoznak létre, hogy mindenkinek elérhető legyen az intézmény minden szolgáltatása otthonról, irodából, kényelmesen, egy okostelefonról. A Hargita Megye Tanácsa tevékenységét meghatározó 13 prioritás egyik főpontja az innovatív megye építése, ebbe illeszkedik a projekt is, amelynek célját és részleteit sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Incze Csongor megyemenedzser, a megyei tanács digitalizációval foglalkozó munkacsoportjának vezetője és Szőcs István, a Humán erőforrás és kommunikációs igazgatóság ügyvezető igazgatója, projektmenedzser.

Jó hír, hogy újabb nyertes projektről számolhatnak be a megyei tanács részéről, fejtette ki a sajtótájékoztató kezdetén Szőcs István. Hozzátette: minden hasonló jellegű tevékenység célja, az egyszerűbb ügyintézés biztosítása a Hargita megyeieknek.

A megyei tanácsnál szinte teljes mértékben digitális aláírást használnak a munkatársak, a dokumentumok is digitálisak, pdf. formátumban használják és archiválják ezeket, számolt be Incze Csongor. Mint mondta, jelenleg zajlik annak feltérképezése, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a rendszer hardware és software részén egyaránt. Minden tevékenység legfontosabb célja, hogy a megyei tanács digitális szolgáltatásai működjenek, ezt segíti a DIGITHR projekt, hangsúlyozta a megyemenedzser.

Hargita Megye Tanácsa tevékenységét meghatározó 13 prioritás egyike az innováció, oktatás és kutatás, a közigazgatás digitalizálása, ebbe a célkitűzésbe illeszkedik a DIGITHR projekt is, részletezte Szőcs István. A projekt terméke egy digitális ügyfélkapu lesz, a belső informatikai rendszerek fejlesztése és egy dokumentum menedzsment rendszer bevezetése, a már meglévő rendszerek – iktató, könyvelés, digitális irattár – összehangolása az új szolgáltatásokkal, és folyamatban van egy szavazórendszer beszerzése is, ismertette a projektmenedzser.

A projekt legfontosabb prioritásai a bürokrácia csökkentése, az átláthatóság növelése és a lakossággal való csapatmunka, hangsúlyozta Borboly Csaba. Továbbá fontos, hogy a digitalizációnak köszönhetően egy dokumentum csupán egyszer kell bekerüljön a rendszerbe/körforgásba, és az ügyintézés kényelmesen, otthonról vagy munkahelyről elvégezhető, elég hozza egy okostelefon, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint kifejtette, eddig is igyekeztek kihasználni a közösségi média nyújtotta lehetőségeket, de az átláthatóság, a digitalizáció még több teret enged ennek, és az intézmény munkájában nagyon fontosnak tartják a lakosság visszajelzését és a közös megoldásokat.

„Köszönöm a megyei tanács projektcsapatának a kifejtett munkát, és hogy hisznek az innovációban! Így fogjuk jelentősen csökkenteni az adminisztratív költségeket, a mesterséges intelligenciának köszönhetően az emberi tévedést és az ezzel járó költségeket, alkalmazkodunk a következő időszak legnagyobb kihívásához, a zöld átálláshoz és jó példa kívánunk lenni más intézményeknek, országos szinten is” – nyilatkozta a projekt kapcsán a megyeelnök.

A projekt összértéke 2 987 078 lej, amelyből 98% vissza nem térítendő támogatás az Európai Strukturális Alap és a román állam közös finanszírozásából.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: