Díjazták a Hargita megyei gazdákat

   A második alkalommal megtartott nagygalambfalvi falunap alkalmával kihelyezett tanácsülést tartott a településen Hargita Megye Tanácsa június 23-án, csütörtökön. Ünnepi alkalommal érkeztek a faluba, ezért a megyei tanács is ünnepélyessé szeretné tenni a találkozót, így díjazzák a mintagazdákat, akik jó példát mutatnak a lakosságnak, mondta köszöntőjében Borboly Csaba megyeelnök, majd megköszönte Gyerkó Levente polgármesternek a meghívást.

tanacsules_2015jul23(2)

   A község elöljárója is üdvözölte a jelenlevőket, illetve köszönetét fejezte ki a megyei tanácsnak, hogy több projekt kivitelezésénél is bábáskodott. Ezeknek a projekteknek köszönhetően egy műgyepes és egy salakos pályát, egy turisztikai információs központot adtak át, befejezték a munkálatokat az ifjúsági lakásoknál (ANL), illetve aszfaltoztak. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a továbbiaknak is sikeresen együtt tudnak működni. Ugyanígy köszönetüket fejezték ki a támogatásokért Rátoni Botond kisgalambfalvi és Kányádi György nagygalambfalvi református lelkészek is, hiszen ennek köszönhetően sikerült például templomaikat tatarozni.

   A tanácsülésen díjazták a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete által meghirdetett Mintagazda program nyerteseit. Az elismerés a gazdák 2014-es tevékenységére vonatkozik, a díjakat Borboly Csaba, illetve Becze István és Sándor Barna tanácsosok adták át. A díjazottakat és a Vidékfejlesztési Egyesület által három éve indított programot Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója ismertette. Az állattenyésztésben a csíki térségből két dánfalvi gazdát jutalmaztak munkájáért, első díjjal Zsók Lászlót, második díjjal Albert E. Antalt. Az Udvarhely-Keresztúr térségi gazdák közül első helyezést kapott a szentábrahámi Mátéfi Attila, másodikat Deák Dénes Kobátfalváról, és harmadik helyezést ért el Mátéfi Dénes Szentábrahámról. A Gyergyó környéki állattenyésztők közül első lett Bálint Attila Tekerőpatakról, és második Domokos Árpád Csomafalváról. A zöldség- és gyümölcstermesztésben végzett munkájáért első díjat kapott a karcfalvi Gidró Dezső, második díjat Orbán Andrásnak Rákosról. Növénytermesztésért Albert Istvánt díjazták Csíkszentdomokosról. – Azért fontos ez a kitüntetés, mert a jó példákra szükség van, és remélem más gazdákra is ösztönzőleg hat – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

dijazas(1)

dijazas(2)

   Sürgősségi támogatást szavazott meg Farkaslakának Hargita Megye Tanácsa a tartalékalapjából, hogy a községet segítse anyagi gondjai megoldásában. A megyei tanács támogatja a Virtuózok elnevezésű magyarországi tehetségkutató verseny erdélyi előválogatását, hangzott el a tanácsülésen. Jóváhagyták Zetelaka községben, Sikaszóban a Rovát Pataka térségének villamosításához a közterület biztosítását a 138-as jelzésű megyei úton, valamint a 153D jelzésű megyei út munkálatainak dokumentációját, amely a megyei hulladékgazdálkodási projekt keretében épülő hulladéklerakó felé vezető út kövezését és vízelvezetését jelenti. A csíkszeredai Haladás utcában épül az elhelyező központ, ezért jóváhagyták a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság tisztségjegyzékének módosítását.

   Jó hírrel szolgált a nagygalambfalviaknak Barti Tihamér alelnök, miszerint a megyei tanács előterjeszti az Országos Településfejlesztési Programba (PNDL) annak a 256 ezer lejnek a finanszírozását, amely szükséges a nagygalambfalvi polgármesteri hivatal épületének befejezéséhez. Mint a polgármester is beszámolt, a polgármesteri hivatal építésébe eddig befektetett 637 ezer lejt is a PNDL program finanszírozta Hargita Megye Tanácsának javaslatára.

   A megyei tanács törvénymódosító-javaslatot dolgozott ki annak érdekében, hogy ne kelljen elbocsátani 161 Hargita megyei tanügyi alkalmazottat, amellyel egyet értett a tanács. – Tavaly sikerült elérnünk, hogy nem került sor a drasztikus leépítésekre, és továbbra is ki kell tartani amellett, hogy ne a tanügyön spóroljon a kormány – fejtette ki Borboly Csaba.

   A tanácsülést követően a megyei tanácsosok megtekintették a község legújabb beruházásait.

Kérem ossza meg ismerőseivel: