Díszpolgári cím és a Pro Urbe díj

Az önkormányzat idén is az Önök javaslatait várja a Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Díszpolgára címre és a Pro Urbe díjra

A városvezetés évente elismerésben részesíti azokat az állampolgárokat, akik közösségünkért, a városért példaértékű, értékteremtő tevékenységet folytatnak. Díszpolgári címet évente egy személy számára adományoz a városvezetés. A kitüntetést olyan személyek vehetik át, akik jelentős mértékben hozzájárultak a város gazdasági, kulturális, tudományos, természetvédelmi, sport terén való fejlődéséhez vagy emberségben, jótékonyságban példamutatóak a közösség számára, legyenek akár hazai, akár külhoni állampolgárok. Pro Urbe díj hasonlóképp olyan személynek adományozható,  aki a város fejlődéséhez kiemelkedő mértékben hozzájárult.

Mindkét címre javaslatokat tehet bármely gyergyószentmiklósi lakos. A jelöléshez szükséges dokumentumok a következők: a jelölt személy életrajza és fényképe, illetve a címre jelölni kívánt személyt támogató, legalább ötven lakos aláírását tartalmazó táblázat (a következő adatokkal: név, lakcím, foglalkozás, aláírás formátumban). A támogatási ív átvehető a városháza székhelyének ügyfélfogadójában.

Mindkét cím post mortem is odaítélhető.

Ezúton felkérjük a város lakóit, hogy az összeállított javaslatcsomagokat legkésőbb november 20-i határidővel juttassák el az önkormányzat iktatójába. Az iktatást követően szakbizottságok véleményezik a jelölt személyek tevékenységét, a döntés eredménye pedig a városnapok alkalmával, a dísztanácsülés keretén belül kerül nyilvánosság elé. A rangos elismerések ekkor kerülnek átadásra.

A város fejlődéséért végzett kiemelkedő tevékenység jutalma előjogokkal is jár a 2010/11-es Tanácshatározat értelmében; többek között a helyi kulturális és sportrendezvényeken való díjmentes részvétel, a helyi közszállítás és parkolók ingyenes igénybevétele, illetve adókedvezmények egyaránt a cím viselésével járnak e példamutató, közösségért dolgozó személyek számára.

Gyergyószentmiklóson 1991-től kezdődően 55 díszpolgári címet adományozott az önkormányzat. Pro Urbe díjat 1999 óta ad át a városvezetés a közösségért és a település fejlődéséért tevékenykedőknek, ebben a kategóriában eddig 22 személyt jegyez az önkormányzat közigazgatási osztálya.

Az elmúlt évben Gyergyószentmiklós díszpolgára címet kapott Földi László, Cegléd testvérvárosunk egykori vezetője, jelenleg országgyűlési képviselő (címfotó). Pro Urbe díjat két helyi lakos elismeréseként adományozott az önkormányzat Krammer Edit és Bajkó Tibor részére.

2013-ban a városnapok keretében megszervezett dísztanácsülésen Pro Urbe díjat vehetett át Fejér Antal, Percze Ferenc – városunk szülöttei és Bajtai Erzsébet asszony, post mortem. Díszpolgári címet nem adott át az önkormányzat.

Idén is az Önök javaslatai alapján dől el, hogy kik érdemelték ki tevékenységükkel e különleges elismeréseket. Javaslataikat várjuk!

Kérem ossza meg ismerőseivel: