Dolgoznak a munkagépek Gyergyóújfalu és Vasláb között

Ősszel az első réteg aszfalt is rákerülhet az 5,6 kilométeres szakaszra

Ismertették a lakókkal is a 126-os jelzésű megyei út, Gyergyóújfalu és Vasláb közötti szakasz felújításának terveit május 31-én, csütörtökön Újfalu Vasláb felöli kijáratánál. A vaslábi kijáratnál építik meg ugyanakkor a legnagyobb átereszt a szakaszon, ahol már az előre legyártott betonelemek a helyszínen vannak.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint, könnyebb úgy meghozni döntéseket, ha nem csak az irodából dolgoznak, hanem a helyszínen is egyeztetnek a helyiekkel ezen fontos útszakasz esetében is. Mint mondta, a beruházásra sikerült kormány támogatást is lehívni a PNDL (Program Național de Dezvoltare Locală) programból. Ez az útszakasz az alelnök szerint fontos a helyiek számára, hiszen jelentősen lerövidíti az utazást a Csíkszereda fele közlekedők számára és bíznak benne, hogy lesz energia befejezni az elkezdett munkát.

Egyed József, Újfalu polgármestere örömének adott hangot, hogy előremozdult az út építése és a lakók már a jövőben nem kell poros úton járjanak, a közművesítési fejlesztéseket követően és az út elkészülte után teljes lesz az infrastruktúra fejlesztése.

Ujfalu_2018maj31 (2)

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ennek az útnak nem csak az újfalvi és vaslábi lakosok lesznek a haszonélvezői, hanem így Gyergyócsomafalva és Gyergyóalfalu is közelebb kerül Csíkszeredához. – Ennek az útnak köszönhetően térségeket kötünk össze, ahol nem csak a járműforgalom, hanem a csíksomlyói búcsúra zarándokolók is átvonulnak – mondta a megyei tanács elnöke, hozzátéve, hogy a jó ütemben haladó munkálatoknak köszönhetően, ha az időjárási viszonyok is megengedik, ősszel az első réteg aszfalt is rákerülhet az 5,6 kilométeres szakaszra. – Év elején, amikor pénzt különítettünk el a munkálatok elkezdésére, a beruházás egynegyedére volt meg az összeg. Ez jó döntés volt, hiszen fennmaradó összeget EU-s támogatásból kaphatjuk meg ezen utunkra is. A kormány ugyanis olyan pénzt csoportosít át megyei utak fejlesztésére, amelyet nem tudott elkölteni az autópályák és vasutak építésére – hangsúlyozta Borboly Csaba, kiemelve, hogy az említett támogatásra csak meglévő szerződések jogosultak, ezért gyümölcsöző az év eleji jó döntés.

A találkozón részleteiben a tervet Molnár Zsuzsánna, a megyei tanács Beruházás vezérigazgatóságának munkatársa, a téma szerződésfelelőse ismertette.

A 126-os útra Hargita Megye Tanácsa május 10-én adta ki a munkakezdési parancsot. A szerződés értelmében pedig a kivitelezőnek tíz hónap áll a rendelkezésre a munkálatok befejezésére. A közel 5,3 millió lejből megvalósuló beruházásból az átereszeket is kicserélik, valamint a háztartások kapubejáratai mellett a bekötő utakat is leaszfaltozzák.

A beruházást a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon követhetik.

Gyergyóremetén is beruházásra kerülhet sor

Remete_2018maj31

Újfalu után a megyei tanács vezetősége és a műszaki vezérigazgatóság kollégái Gyergyóremetén is egyeztettek Laczkó-Albert Elemér polgármesterrel. Jelenleg tervezési folyamatban van a 153D jelzésű megyei út 3,5 kilométeres szakasza Gyergyóvárhegy fele a hulladéklerakóig. Borboly Csaba ennek kapcsán elmondta, hogy ugyan forrás még nincs ezen szakaszra. Ennek ellenére a terv elkészülte után idén kiírják a kivitelezést is, hiszen mint mondta, ha van akarat és összefogás megépül az út is. Laczkó-Albert Elemér szerint, ezen út sürgős felújítást igényel, hiszen a lakók számára fontos szakaszról van szó, amely Salamáson kapcsolódik be a 12-es jelzésű országútba.

Borboly Csaba a közösségi oldalon foglalta össze a napothttps://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1611795665534477/

Kérem ossza meg ismerőseivel: