Döntés született Úzvölgye peres ügyeiben

Az illegálisan épített betonkeresztek el kell tűnjenek

Végérvényesen és visszavonhatatlanul döntött ma a Bákó megyei fellebbviteli bíróság az úzvölgyi katonatemető betonkeresztjei ügyében

Ma, február 10-én, a legjelentősebb döntés született meg Úzvölgye peres ügyeiben, a Bákó megyei fellebbviteli bíróság végérvényesen és visszavonhatatlanul elrendelte az úzvölgyi katonatemetőben lévő ortodox betonkeresztek lebontását.

Amint ismeretes Dormánfalva közpénzeken és illegálisan egy olyan területen állítatta fel a betonkereszteket, amely nem a város tulajdonában van, ezenkívül pedig építkezési engedéllyel sem rendelkeztek.

Az alapfokon megnyert per után kizárták a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot a perből. Ezután Csíkszentmárton község és Hargita Megye Tanácsa együtt vitték tovább az ügyet a Bákó megyei fellebbviteli bíróságon. A tényeket figyelmen kívül hagyva egyesek igyekeznek mások kemény munkáját a saját érdemüknek tekinteni.

-Dormánfalva polgármesterének felelnie kell a törvény előtt. Köszönöm Hargita Megye Tanácsa jogászainak és munkacsapatának kitartó munkáját, gratulálok Csíkszentmárton községnek és polgármesterének, valamint az őket képviselő ügyvédnek. Azt ígértem, hogy nem adjuk fel, a törvény erejével karöltve harcolni fogunk az igazunkért. Ha az utolsó pert is megnyerjük, már pedig meg is fogjuk, bízom abban, hogy vége lesz a lassan 5 éve tartó gyűlölettel, sovinizmussal, szélsőségességel telített,  ,,fekete” időszaknak, és az itt eltemetett hőseink, nemzetiségtől függetlenül, méltó nyugalmat találnak. Kérem azokat, akik cirkusznak és erőfitogtatás színhelyének használják az úzvölgyi temetőt, hogy álljanak le, a temető nem cirkuszi porond. Folytatjuk a párbeszédet Bákó Megye

Tanácsával, hogy a megfelelő helyen lehessen megünnepelni a román elesett katonákat is, de az illegálisan épített betonkeresztek el kell tűnjenek”- nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Elégedettek vagyunk a mai ítélettel, köszönöm a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak az alapfokon megnyert pert, az ügyvédi képviselőnknek,  Hargita Megye Tanácsának, hogy mellénk álltak, várjuk a döntés hivatalos kiközlését – mondta Csíkszentmárton polgármestere, Birtalan Sándor.


Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének pontosítása a mai jogerős úzvölgyi per döntés kapcsán

Köszönöm a Mikó Imre Jogvédő Szolgálatnak, hogy fedezte Csíkszentmárton ügyvédjének költségeit, továbbá mindenkinek a támogatását, aki gondolattal, szóval, cselekedettel vagy hallgatással támogatta a harcunkat.

Egy fontos pontosítást tennék azért: az ügyben peres felek már az alapfok végétől Csíkszentmárton Helyi Tanácsa és Hargita Megye Tanácsa.

Ezért mindenekelőtt azokat illeti köszönet, akik közvetlenül dolgoztak ezen az ügyön.

Meg szeretném köszönni a kitartást a csíkszentmártoniaknak és a saját kollégáimnak, akik az első naptól kitartó hittel dolgoztak az ügyön. Akkor is, amikor a saját táborunkban is akadtak főállású ellendrukkerek, például mellékállású propagandista újságírók, akik az ügy kapcsán legfontosabb feladatuknak azt látták, hogy hátba szúrják a jogi megoldáson dolgozó csapatot.

Most, hogy Dormánfalvának nem sikerült eltulajdonítania a temetőt, jó lenne, ha senki nem igyekezne a dormánfalviak nyomdokaiba lépve a jogi eljárás sikerét eltulajdonítani.

A lényeg az, hogy mi székelyek mindannyian EGYÜTT nyertünk ebben az ügyben. Ez egy szép ügy, amelyhez méltatlan minden olyan magatartás, ami a siker kisajátítására vagy elmismásolására törekszik.  Hogyha a harcban nem is állt mindenki mellettünk, legalább tudjunk együtt örülni.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: