Dr. Kiss Károly állatorvos tanácsai

Az ivartalanítás előnyei és hátrányai a kutyáknál, macskáknál

Nőstény kutyák ivartalanítása, illetve ovario-hiszterektomiája azt jelenti, amikor sebészetileg eltávolítjuk a kutya petefészkét és méhét.

Számos jó fizikai, illetve élettani hatásai vannak ennek a beavatkozásnak. Többek között nagy százalékban lecsökkentsük a mellrák, petefészekrák esélyét, és a gennyes méhgyulladást is megelőzhetjük. Ez egy potenciálisan életveszélyes betegség, amit, ha időben is észlelünk, csakis műteti úton kezelhető.

Egy másik előnye a nem kívánt terhességek megelőzése, illetve a párzási szezonban a kan kutyák nyugalma.

Vannak hátrányai is az ivartalanításnak, ha túl korán végezzük el a műtétet, nagyon lecsökken az ösztrogén szint, és ez vizelet-visszatartási nehézséghez, inkontinenciához vezethet.

Az ivartalanítás, a kan kutyáktól eltérően, nem okoz nyugodtságot a nőstényeknél. Ellenkezőleg, ha szexuális érettség előtt történik meg a beavatkozás, akkor néha megemelkedett szerotonin szintet okoz az agyban és ez túlzott agresszivitást is okozhat néhány egyedben.

Éppen ezért a műtét időpontja nagyon fontos. Egyes állatorvosok úgy vélik, hogy a hathónapos kor túl korai, és hagyni kell, míg a teljes fizikai és szexuális érettséget el nem éri az egyed. Sőt, ha egyszer már ivarzott, akkor legálabb három hónapot kell várni, amíg a műtétet elvégezhetjük.

orthovet5

Én a kis és közepes méretű kutyáknál 7-8 hónapos korban ajánlom az ivartalanítást, a nagytestű kutyáknál pedig 10-12 hónapos korban.

Sok kutyatartó gazda fél az ivartalanítás utáni elhízástól. Ez megelőzhető, ha pontosan figyelemmel kísérjük az állatunk testsúlyát, és ha kell, csökkentjük az ételadagját.

Összességében sokkal több az előnye, mint hátránya az ivartalanításnak. Az időpontra kell odafigyelni, és ha túlzott agresszivitást mutat az egyed, jobb előbb ezt kezelni, és csak utána műtetni a kutyát.

Kan kutyák, illetve macskák ivartalanítása, nagymértékben lecsökkenti az agresszivitást, a párzási időszakban megnyugszanak. Megszűnnek a területjelző vizelések. Lecsökken a hererák és a prosztatarák, illetve a prosztata megnagyobbodás előfordulása. Ugyanúgy, mint a nőstényeknél, az időpont kiválasztása nagyon fontos. Fizikailag és szexuálisan nem kifejlett egyedek ivartalanítása nem ajánlott, különböző növekedési rendellenségekhez vezethet.

Idősebb kan egyedek herélése után az agresszivitás nem szokott csökkenni, ebben az esetben csak a hererák és prosztata problémák kezelésére ajánlott a beavatkozás.

Dr. Kiss Károly állatorvos
Orthovet állatorvosi rendelő
Gyergyószentmiklós
0742 633 502

Kérem ossza meg ismerőseivel: