E-Star vs. Város

Elutasították Gyergyószentmiklós Önkormányzatának fellebbezését


ENEFI Vagyonkezelő Nyrt.

RENDKÍVÜLI TÁJÉKOZTATÓJA
a tőkepiacról szóló törvény és a 24/2008. (VIII.15.) PM rendelet alapján


Az ENEFI Vagyonkezelő Nyrt. („Társaság”) az alábbiakról tájékoztatja Tisztelt Befektetőit a romániai operáció értesítése alapján: Az E-Star CDR SRL és Gyergyószentmiklós Városa között folyamatban lévő kártérítési perben a bíróság a mai napon, tárgyaláson kívül, másodfokon elutasította a Város fellebbezését, így a jogalap tekintetében az elsőfokú döntés jogerős (CDR felmondás jogszerűségének megállapítása*). A döntés még nincs megindokolva.

A Társaság mérföldkőnek tekinti a mai döntést.

Igazgatóság
ENEFI Vagyonkezelő Nyrt.

(A tájékoztató 2020. február 17-én 15:05 órakor jelent meg – A szerk. megj.)


*Emlékeztetőül: Az E-Star CDR s.r.l. 2015. szeptember 4-én a tulajdonos ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. közgyűlésének jóváhagyásával felmondta Gyergyószentmiklós Város Önkormányzatával korábban kötött távhőszolgáltatási szerződést.

Az önkormányzattól perben követelt összeg valamennyi jogcímet együttesen tekintve meghaladja a 26 millió EUR összeget.


Gyergyószentmiklós Önkormányzatának közleménye:

Közlemény

Gyergyószentmiklós Önkormányzata, valamint a város régi fűtésszolgáltatója, az E-Star cég közötti nézeteltérés 2015-ben kezdődött. A konfliktus abból keletkezett, hogy az E-Star által kért áremelést az önkormányzat képviselő-testülete nem fogadta el, a bírósági procedúra pedig azóta is zajlik a felek között.

 A bíróság, az első tárgyaláson a város számára hozott kedvező döntést, majd két fellebbezést követően, az E-Star javára döntött. Legfrissebb döntésében a szerződésbontás jogosságáról határozott, fontos információ azonban, hogy az E-Star által kért kártérítés mértékét, jogosságát és megalapozottságát illetően még nem tárgyaltak, jelen döntés kizárólag a két fél közötti szerződésbontásra irányul. A bíróság indoklását még nem kaptuk meg, így további részletekről nem tudunk beszámolni.

 Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az E-Star cégtől átvett rendszer nyújtotta szolgáltatás árát az átvétel óta sem emeltük, és akadálymentesen, nyugat-európai minőségű szolgáltatást tudunk nyújtani a város lakóinak. Képesek vagyunk arra, hogy továbbra is fennakadások nélkül, gördülékenyen működtessük azt a rendszert, amelynek igyekszünk jó gazdái lenni, és amely további javításokra, fejlesztésekre szorul.

 Éppen ezért, a tavasz folyamán két pályázatot nyújtunk be: egyikből kazánokat vásárolunk és modernizálási munkálatokat végzünk (porleválasztók felszerelése, hamutárolók korszerűsítése, stb), a másik pályázat pedig abban segíthet, hogy a hét év alatt elavult elemeket kicseréljük.

 Most nagy valószínűséggel ismét többéves tárgyalási sorozat következik, azonban kijelenthetjük, hogy továbbra sem tartjuk elfogadhatónak az E-Star cég által követelt kártérítést, főként azon részét, amelyben a meg nem valósított profitja kifizetését kéri. Bízunk benne, hogy az önkormányzat által megtérítendő érték megállapítását a bírósági tárgyalás során, külső szakemberek értékbecslése alapján állapítják meg.

 Legfőképpen azt tartjuk szem előtt, hogy a szolgáltatás – a jogi vitáktól függetlenül – folyamatos legyen, és jól működjön, mivel nagy szükség van rá.

 Hosszú távra tervezünk az átvett rendszerrel, és bízunk benne, hogy a jövőbeli fejlesztéseknek köszönhetően, még jobb minőségű fűtést biztosíthatunk a gyergyószentmiklósiaknak.

Gyergyószentmiklós, 2020. február 19.


A bírósági döntés:

17.02.2020

Ora estimata: 9:00
Complet: C2RCA
Tip solutie: Respingere recurs
Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondat, recursul formulat de pârâtul MUNICIPIUL GHEORGHENI (cu datele de identificare), împotriva Sentinţei nr. 1290/25.09.2019 pronunţate de Tribunalul Harghita în dosar nr. 905/96/2016*. Definitivă. Pronunţată la data de 17 februarie 2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre  75/2020  17.02.2020


Kérem ossza meg ismerőseivel: