Ég és föld találkozása

Festett kazettás mennyezet készítési folyamata

Rendhagyó dokumentumfilm készült, gyümölcsöző együttműködés keretében. A gyergyószentmiklósi HalVirág Egyesület, a sepsiszentkirályi Sic-Art Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola szakmai vezetésével, közös projektjének keretében készült el egy ismeretterjesztő dokumentumfilm a festett kazettás mennyezetek készítéséről, amelyet Románia Kormánya – Etnikumközi Hivatala (DRI) támogatott.

A film bemutatja az erősdi református imaterem festett kazettás mennyezetének alkotási folyamatát, a hagyományos módon készült festékek elkészítését, hagyományos motívumok festését.

Vargyasi Levente kameráján keresztül betekintést nyerhetünk egy olyan régmúlt idők szakmájába, amelyet most már kevesen művelnek. Pál Tünde, szakmai vezető, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola oktatója vezeti be a nézőt e ritka foglalkozás rejtelmeibe.

A film bemutatására hamarosan sor kerül a nagyközönség számára is, valamint az iskolákban is levetítik, az alkotók jelenlétében, amennyiben a járványügyi helyzet megengedi.

A HalVirág Egyesület közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: