Egészséget, békét és jólétet kívánt a magyaroknak Klaus Iohannis államfő

Többen is üzentek a magyar nemzeti ünnep alkalmából

Üzenetet tett közzé Klaus Iohannis államfő a magyar nemzeti ünnep alkalmából.

‘Ezen a napon, amikor a világszerte élő magyarok ismét kifejezik identitásukat és szülőföldjükhöz való ragaszkodásukat, egészséget, békét és jólétet kívánok a magyar etnikumú román állampolgároknak. Megragadom az alkalmat, hogy kiemeljem a magyar kisebbség fontos hozzájárulását társadalmunkhoz, hogy értékeljem jelentős szerepét az országunk fejlődéséhez alapvető fontosságú projektek megvalósításában. Szorgalmukkal és folyamatosan életben tartott hagyományaikkal a magyarok Európa kultúráját és az emberiség örökségét gazdagították. És amint identitásunk természetes módon megkülönböztet minket, úgy képeznek hosszú életű hidakat közénk a közös értékeink. Ezek az értékek a demokrácia, a szabadság és az emberi méltóság köré hoznak össze minket’ – olvasható az Államelnöki Hivatal által közzétett üzenetben.

Iohannis kiemelte, hogy felelősségünk továbbadni a következő nemzedékeknek a humanizmus értékeit és a békés együttélés példáját.

Az elnök szerint a másság tiszteletére való nevelés, az etnikai és vallási sokféleség értékelése, a gyűlöletbeszéd elutasítása, az interkulturális, nemzetiségek és vallások közötti párbeszéd mind olyan célok, amelyeken osztozik a romániai magyar közösség a társadalom egészével.

‘Ebben a szabad és demokratikus világ számára embert próbáló időszakban, amikor harcolnunk kell azokért az értékekért, amelyekben hiszünk, örömteljes napot kívánok a magyar közösségnek szeretteik körében, egy olyan napot, amely alkalmat ad a békés jövőbe vetett reményre’ – olvasható az államfő üzenetében.


Nicolae Ciucă miniszterelnök is üzenetet tett közzé a magyar nemzeti ünnep alkalmából

Üzenetet tett közzé Nicolae Ciucă miniszterelnök a magyar nemzeti ünnep alkalmából.

“Ma, a világszerte élő magyarok napja alkalmából ismételten biztosítom Önöket a magyar közösség identitása és értékei iránti tiszteletről jómagam és a kormány részéről. Önöknek, magyar etnikumú román állampolgároknak azt kívánom, hogy legyen áldott ünnepük, és hogy egymásra találjunk az Európai Unió sokszínűségében, amelynek mindannyian részei vagyunk’ – olvasható Nicolae Ciucă üzenetében.

A kormányfő azt írja, a világjárvány és napjaink kihívásai még közelebb hozzák az embereket egymáshoz.

‘A világjárvány évei és a közelmúlt kihívásai, amelyeken együtt megyünk keresztül, még közelebb hoznak minket egymáshoz, ezeket a nehéz pillanatokat szolidaritással éljük meg egymás iránt, különösen pedig ukrán barátaink és szomszédaink iránt, akik úgy döntöttek, hogy hozzánk menekülnek a háború elől. A tolerancia és a harmónia szelleme, amelyben minden kisebbség egyenlő alkotmányos jogokat élvez, ma lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk nagylelkűségünket és hálánkat. Isten éltessen minden magyart Romániában és az egész világon!‘ – üzeni Nicolae Ciucă.


A Mentsétek meg Romániát Szövetség is üzent a magyar nemzeti ünnep alkalmából

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) arra buzdítja a magyarokat a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kiadott üzenetében, úgy szavazzanak az április 3-i magyarországi választásokon, “hogy Magyarország az Európai Unióhoz, ne Oroszországhoz kerüljön közelebb”.

“Március 15. minden magyar, a mindenhol élő magyarok napja, egyben a romániai magyar közösség legjelentősebb ünnepe.
Ez alkalommal, tekintettel az április 3-i magyarországi parlamenti választásokra, azt kívánjuk a szavazati joggal rendelkező polgártársainknak, hogy bölcsen válasszanak. Szavazzanak arra, hogy Magyarország az Európai Unióhoz, ne Oroszországhoz kerüljön közelebb” – áll az USR Facebook-oldalán román és magyar nyelven is olvasható üzenetben.

A bejegyzéshez egy fotót is csatoltak, amelyen a román és a magyar zászló látható a következő, románul és magyarul is feltüntetett szöveggel: “Kedves magyar nemzetiségű polgártársak, a legjobbakat kívánjuk önöknek!”.


Ciolacu: az 1848-as év közelebb hozta egymáshoz a románokat és a magyarokat

A jelenlegi geopolitikai feszültségek közepette az összmagyarság nemzeti ünnepe rávilágít arra, “mennyire fontos elfogadni mások ahhoz való jogát, hogy másképp szemléljék a történelmet” – hangsúlyozta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a március 15-i magyar nemzeti ünnep alkalmából kiadott üzenetében.

A PSD keddi közleményében idézett Marcel Ciolacu jókívánságait fejezte ki a magyaroknak.

“Az 1848-as év közelebb hozta egymáshoz a románokat és a magyarokat, és megmutatta a világnak, hogy a két népnek közösek a törekvései és a nagy európai családhoz tartoznak” – fogalmazott.

Hozzátette, az 1848-1849-es forradalmi események arra köteleznek, hogy elgondolkodjunk az olyan egyetemes értékek fontosságán, mint a szabadság és a béke, amelyek nélkül nem létezne a mai társadalom.

“Mint ahogyan nem létezne azok bátorsága és áldozata nélkül sem, akik minden európai országban kiálltak a szabadságért, és harcoltak a saját sorsukról való döntés jogáért. A történelem is igazolja, hogy együtt erősebbek, bölcsebbek vagyunk” – jelentette ki Ciolacu.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: