Egészségügyi ajánlások a tanévkezdés közeledtével

Továbbra is javasolják a Covid-19 elleni oltást, illetve az influenza elleni vakcina beadatását

A koronavírus-járványra és az influenzaszezonra való tekintettel higiéniai ajánlásokat tett közzé pénteken az egészségügyi minisztérium.

A tanévkezdés közeledtével az egészségügyi tárca arra figyelmeztet, hogy a hideg időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések, és az óvodákban, iskolákban könnyen terjedhet a SARS-CoV-2 vírus, de az influenza is; mindkettő veszélyes olyan személyek esetében, akik más betegségekben is szenvednek, például szív- és érrendszeri, tüdő- vagy cukorbetegségben.

Mindezek megelőzésére az egészségügyi minisztérium kézmosást és -fertőtlenítést javasol az osztályterembe lépés előtt, illetve köhögés, tüsszentés vagy WC-használat után, valamint azt, hogy köhögéskor, tüsszentéskor ne a tenyerünket, hanem könyökhajlatunkat vagy egy tiszta zsebkendőt helyezzünk a szájunk elé, utóbbit pedig azonnal dobjuk a szemétkosárba.

További ajánlás az osztálytermek gyakori és legalább 10 percig tartó szellőztetése, a felületek tisztántartása és fertőtlenítése; ugyanakkor kerülni kell a személyes tárgyak kölcsönadását, cseréjét.

A minisztérium egészségügyi maszk viselését javasolja zárt, zsúfolt, rosszul szellőzött helyiségekben, és tanácsosnak tartja betartani a személyek közötti másfél méteres távolságot az órákon. A szülőkben rendszeresen tudatosítani kell, hogy nem javallt közösségbe küldeni a gyermeket, ha fáj a torka, vagy más légúti megbetegedés tüneteit észleli magán. Ugyanez érvényes a tanárokra és az iskolák kisegítő személyzetére is.

A tanítóknak, tanároknak azt javasolják, hogy minden reggel alaposan szemrevételezzék az osztályt, és szűrjék ki azokat a tanulókat, akik szemmel láthatóan nincsenek jól (lázrózsás az arcuk, köhögnek stb.) Ezeket a gyerekeket el kell különíteni, és értesíteni a szülőket.

A szaktárca megelőzés céljából továbbra is javasolja a Covid-19 elleni oltás, illetve – arra jogosultak esetén – az influenza elleni vakcina beadatását.

További ajánlott intézkedések: ismeretterjesztő anyagok kifüggesztése az iskolákban a légúti megbetegedések elleni óvintézkedésekről; a kézfertőtlenítéshez és az osztálytermek fertőtlenítéséhez szükséges fogyóanyagok biztosítása; a klímaberendezések állapotának rendszeres ellenőrzése és megfelelő karbantartásuk.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: