Egészségügyi miniszter: járványügyi veszélyhelyzet van

Korlátozások helyett ajánlások lesznek

Alexandru Rafila csütörtökön kijelentette, hogy Romániában jelenleg járványügyi veszélyhelyzet van a légúti megbetegedések és az influenzás esetek számának megnövekedése miatt. Az egészégügyi miniszter szerint azért nem hirdetnek járványhelyzetet, mert ez a koronavírus-járvány idején alkalmazott korlátozó intézkedések újbóli bevezetését tenné szükségessé.

Sajtótájékoztatóján Rafila elmondta, az elmúlt időszakban három egymást követő héten folyamatosan nőtt a legúti megbetegedések és az influenzás esetek száma az országban, és ezt a helyzetet valamilyen formában hivatalosítani kell. Ezért az egészségügyi reformokról szóló 2006/1995-ös törvény előírásaira támaszkodva nem járványhelyzetet, hanem járványügyi veszélyhelyzetet fog kihirdetni.

Rafila elmagyarázta: ha járványhelyzetet hirdetne, akkor a pandémia időszakában elfogadott 136-os törvény értelmében automatikusan bizonyos korlátozó intézkedéseket is be kellene vezetni, ami most nem időszerű. Emlékeztetett arra, hogy a egészségügyi minisztérium a gazdaság és a társadalom normális működését helyezi előtérbe, nem kívánja újból bezárni az iskolákat és bevezetni a karantént. ‘Nem drámai a helyzet, ez egy olyan helyzet, amelyre – ha úgy tetszik – ebben az időszakban még nem volt példa’ – jelentette ki.

Hozzátette, hogy a korlátozások bevezetése helyett inkább ajánlásokat fogalmaz meg a lakosságnak. “Kiegyensúlyozott ember vagyok, és megpróbálom a legjobb megoldásokat megtalálni a közegészségügy védelmére” – jegyezte meg.


Ajánlásokat tett közzé az egészségügyi miniszter a légúti megbetegedések terjedésének fékezésére

A légúti megbetegedések és az influenza terjedésének fékezésére irányuló ajánlásokat tett közzé csütörtökön az egészségügyi miniszter a lakosság, az iskolák és az egészségügyi intézmények számára.

Alexandru Rafila rámutatott, a légúti megbetegedések ellen is a koronavírus-járvány idején javasolt intézkedésekkel lehet a leghatékonyabban védekezni. Mint hangsúlyozta, be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat, kerülni kell a zsúfolt helyeket, a forgalmas helyeken – főleg zárt terekben – pedig javasolt a védőmaszk viselése. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a légúti megbetegedés első tüneteinek jelentkezésekor a beteg vegye fel a kapcsolatot a családorvosával és kövesse az utasításait. Ugyanakkor az összes megyében jelenleg is működő állapotfelmérő központokhoz is lehet fordulni.

Az iskolákban javasolják a napi szintű szűrést, a védőmaszk viselését, a gyakori kézfertőtlenítést és a szellőztetést. A miniszter ajánlása szerint, ha egy gyereknél légúti fertőzés tüneteit észlelik, értesíteni kell a szülőt vagy a gyámot.

Az egyes kórházakban alkalmazott intézkedésekről az intézmény menedzsere hivatott dönteni, a megyei egészségügyi igazgatósággal való egyeztetés után. A kórházmenedzser javaslatot tehet a személyzet napi szintű szűrésére, illetve a maszkviselésre, főleg a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyi alkalmazottak esetében. Emellett indokolt esetben a látogatási idő korlátozását vagy a látogatások felfüggesztését is elrendelheti a kórház vezetője – magyarázta Rafila.

A megyei egészségügyi igazgatóságok képviselőivel folytatott egyeztetésen a miniszter hangsúlyozta, a légúti fertőzéssel beutalt betegeket kezelő kórházak gondoskodjanak arról, hogy legyen megfelelő készletük vírusellenes gyógyszerekből, védőfelszerelésekből és fertőtlenítőszerekből.


Alexandru Rafila: január 15-e és február 10-e között tetőzik majd az influenzajárvány

Várhatóan január 15-e és február 10-e között fog tetőzni az influenzajárvány Romániában – jelentette ki csütörtökön az egészségügyi miniszter.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila rámutatott, idén néhány héttel korábban elkezdődött az influenza-időszak. Az egészségügyi hatóságok arra számítanak, hogy január 15-e és február 10-e között tetőzik a járvány, majd elkezd csökkenni a légúti megbetegedések, köztük az influenzás esetek száma is.

A tárcavezető elmondta, hogy a december 26-a és január 1-je közötti héten megvizsgált minták 37 százalékában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét. Egy héttel korábban 32 százalék volt a pozitivitási ráta.


Járvány: a tanfelügyelőségek és az iskolák kötelezettségeiről is beszélt az oktatási miniszter a főtanfelügyelőkkel tartott távértekezleten

Az oktatási miniszter arra buzdította pénteken a főtanfelügyelőket, hogy támogassák az iskolákat az oktatási folyamat normális körülmények közötti folytatásában, a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt, és konzultáljanak a minisztériummal az olyan “rendkívüli helyzetekben”, amikor egy iskola az oktatás ideiglenes felfüggesztését kéri a légúti megbetegedések magas száma miatt.

A szaktárca közleményében rámutatnak, a pénteki távértekezleten Ligia Deca felhívta a tanfelügyelőségek képviselőinek figyelmét azokra a tájékoztató anyagokra, amelyeket az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) dolgozott ki az influenzavírus terjedésének fékezésére.

“Az ajánlás az, hogy a megelőzésre fektessék a hangsúlyt, legyen folyamatos a kommunikáció a megyei egészségügyi igazgatóságokkal, figyeljenek ezek ajánlásaira” – idézte a közlemény a minisztert.

A tájékoztatásban leszögezték, hogy a tanfelügyelőségeknek kötelességük kijelölni egy személyt, aki állandó kapcsolatban áll a megyei egészségügyi igazgatósággal; továbbítaniuk kell az iskoláknak az egészségügyi minisztérium által javasolt megelőző intézkedésekről szóló információs anyagokat, útmutatókat; tájékoztatniuk kell a szaktárcát az oktatási intézményekben tapasztalt minden “rendkívüli járványügyi helyzetről”.

Az oktatási intézményeknek a következő kötelezettségeik vannak:

* az iskolások, óvodások szüleinek vagy gyámjának tájékoztatása az influenza és más légúti fertőzések tüneteinek felismeréséről, hogy az egészségügyi minisztérium útmutatójának megfelelően naponta elvégezzék az otthoni szűrést, mielőtt a gyermek belép a közösségbe;
* napi szűrés az iskolákban az első óra megkezdése előtt;
* a rendszeres kéz- és felületfertőtlenítéshez szükséges anyagok biztosítása;
* a tantermek rendszeres fertőtlenítése;
* a helyiségek rendszeres szellőztetése;
* a köhögés és tüsszentés helyes módjának megtanítása;
* javasolni a védőmaszk viselését a tanszemélyzet és a gyerekek számára egyaránt;
* a szülők tájékoztatása a légúti fertőzésre utaló tünetek megjelenésekor esedékes teendőkről.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: