Egy év alatt egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni

Megmozgatjuk Európát a nemzeti régiókért!

Örömmel és megelégedéssel tudatjuk, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a Székely Nemzeti Tanács és külföldi szövetségesei által kezdeményezett, Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű polgári kezdeményezést. A Bizottságnak a luxemburgi uniós bíróság ítélete nyomán meghozott határozata május 7-én emelkedik jogerőre. Ettől kezdve gyűjtheti tehát a Székely Nemzeti Tanács és szövetségesei az aláírásokat annak érdekében, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés alapján e földrajzi körzetekben meg kell szüntetni a lemaradást, és meg kell teremteni a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit. A Székely Nemzeti Tanács szerint ez a kulcsa annak, hogy még azok a régiók is megőrizhessék nemzeti-kulturális sajátosságaikat, melyek – mint a Székelyföld – jelenleg nem rendelkeznek közigazgatási hatáskörökkel. Ehhez megfelelő hozzáférést kell biztosítani a számukra az EU Strukturális Alapjaihoz, valamint minden olyan uniós forráshoz és támogatási programhoz, mely garantálni tudja a regionális nemzeti kultúrák fennmaradását.

A Bizottság a Székely Nemzeti Tanács és szövetségesei céljának megfelelően jegyezte be a kezdeményezést. A hatéves pereskedés eredményeként meghozott határozatában ugyanis kimondta, hogy az összeurópai aláírásgyűjtés célja olyan, az EU Strukturális Alapjai feladatait, célkitűzéseit és megszervezését meghatározó jogszabály kezdeményezése lehet, mely alapján az Unió gazdasági, társadalmi és területi kohézióját erősítő programok írhatók ki.

A Székely Nemzeti Tanács 2008-ban határozott úgy, hogy élni fog az európai polgári kezdeményezés eszközével, és olyan jogszabály kidolgozását tűzi ki célul, amely közelebb visz Székelyföld autonómiájához. Az Európai Bizottság ezt mostanáig akadályozta, ám az uniós Bíróság közelmúltbeli döntése nyomán most végre zöld utat adott a kezdeményezésnek. Május 7-től tehát újabb nemes feladat előtt állunk: egy év alatt legalább egymillió támogató aláírást kell összegyűjtenünk az Európai Unió tagállamainak polgáraitól. Ebben számítunk az egész magyarság, belföldi és külföldi szövetségeseink, és az autonómia-küzdelemben mellettünk álló szervezetek és országok, valamint az érintett nemzeti régiók támogatására.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Kérem ossza meg ismerőseivel: