Egy hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot

Romániában még nem tetőzött a koronavírus-járvány

Meg fog kelleni hosszabbítani a szükségállapotot, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök hétfőn.

Az ehhez szükséges dekrétumot a héten megszövegezik, a jövő héten pedig ki fogja hirdetni a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítását.

‘Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell hosszabbítani a szükségállapotot. Felkértem a kormányt, álljon elő javaslatokkal, amelyeket belefoglalhatunk a rendeletbe’ – mondta Iohannis.

Hozzátette, ‘ez az időszak feltétlenül szükséges a járvány ellenőrzés alatt tartásához’.

Klaus Iohannis hétfőn megbeszélést tartott a Cotroceni palotában a COVID-19 járvány megfékezésére tett intézkedésekről. Az ülésen részt vett Ludovic Orban kormányfő, Florin Cîţu pénzügyminiszter, Marcel Vela belügyminiszter, Nicolae Ciucă védelmi miniszter, Virgil Popescu gazdasági miniszter, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, Violeta Alexandru munkaügyi miniszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár.


Romániában még nem tetőzött a koronavírus-járvány, emiatt nem lehet lazítani a meghozott megszorító intézkedéseken, annak ellenére, hogy az esetek száma más országokhoz képest alacsonyabb, jelentette ki Klaus Iohannis államfő hétfőn.

‘Az első következtetés az, hogy más országokhoz viszonyítva – és gondolok itt főként Olaszországra, Spanyolországra, ahol sok román állampolgár él – nálunk a megbetegedések száma alacsonyabb. Ez azért lehetséges, mert mi idejében meghoztuk a nagyon szigorú intézkedéseket, azonban figyelmeztetnem kell mindenkit: nem érkezett el az ideje a lazításnak. Semmi esetre sem jött el az ideje annak, hogy semmibe vegyük a hatósági rendelkezéseket. Minden szakember, minden orvos azt mondja, hogy a járvány terjedése attól függ, hogy az emberek milyen mértékben tartják be a hatósági rendelkezéseket. Ha betartjuk a rendelkezéseket, kerüljük a kontaktust a többiekkel, stb., lehet, hogy nem lesz nagyon magas a megbetegedések száma. Ha viszont nem tartjuk be, sajnos oda juthatunk, mint a többi, fent említett ország. Egy dolog világos: még nem tetőzött nálunk a járvány. Nincs itt az ideje a lazításnak. Legyünk elővigyázatosak, ne essünk pánikba, és tartsuk be a hatósági rendelkezéseket’ – figyelmeztetett az államfő a Cotroceni-palotában.

Az államfő ismét felszólította a lakosságot, hogy tartsák be az elszigetelődésre vonatkozó rendelkezéseket.

‘Ne találkozzanak egymással, ne menjenek ki a lakásból, csak akkor, ha ez feltétlenül szükséges, ha munkába mennek, vagy élelmiszert vásárolni. Mindenkivel kerüljék a fizikai kontaktust. Ez nagyon fontos. A betegség emberről emberre terjed. Ne szorítsanak kezet ismerőseikkel, ne öleljék meg egymást, tartsanak távolságot egymás között’ – üzente Iohannis.


A napokban körülbelül ötszázezer védőruha érkezik az országba az egészségügyi személyzet számára – közölte hétfőn Klaus Iohannis államfő.

Az elnök tájékoztatása szerint a hét folyamán két és fél millió orvosi maszk érkezik az egészségügyi személyzet, ötmillió maszk a rendfenntartó erők (csendőrök, rendőrök), és nyolcmillió a lakosság számára. Ezen kívül az egészségügyben dolgozóknak mintegy félmillió védőruhát juttatnak.

Iohannis felidézte, hogy a járvány kezdetén ‘kissé bonyolult’ volt a maszkok, védőruhák, lélegeztetőgépek beszerzése, de a kormány erre irányuló intézkedéseinek kezd beérni a gyümölcse.


A kormánynak ‘átfogó elemzést’ kell végeznie, fel kell mérnie a bevételeket és költségeket, mivel sok pénzre van szükség a COVID-19 járvány miatt, fejtette ki Klaus Iohannis államelnök hétfőn.

‘Nagyon komoly a helyzet. A járvány nem csupán a közegészségügy válságát idézi elő, hanem a teljes gazdaságét, ez pedig kihat az állami büdzsére. Valószínűleg jelentősen fog növekedni a költségvetési hiány. Több pénzre van szükség az egészségügyben, de ki kell fizetni a társadalmi segélyeket, kényszerszabadsági juttatásokat, munkanélküli segélyeket is. Emiatt bonyolult lesz a büdzsé helyzete, és ez a bonyolult helyzet magától nem fog megoldódni, a kormánynak átfogó elemzést kell végeznie, fel kell mérnie újra a csökkenőfélben levő bevételeket és a növekvő költségeket’ – magyarázta Iohannis az államelnöki palotában.

Az államfő ugyanakkor köszönetet mondott azoknak a magáncégeknek, amelyek hozzájárultak, hogy több, védőmaszkokat és védőfelszereléseket tartalmazó szállítmány érkezzen az országba.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: