Egy irányba húznak a gyergyói települések

A fejlesztési prioritásokról egyeztettek polgármesterekkel

Egy közös irányról, a térségi fejlesztési prioritásokról egyeztetett gyergyói polgármesterekkel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér alelnök március 30-án, Bende Sándor parlamenti képviselő, területi RMDSZ-elnök meghívására. Átbeszélték, melyek a kormányzati és megyei forrásokból megvalósítható fontosabb beruházások. Bende Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy amire pályázni lehet az Európai Uniónál, arra az elképzelésre valószínűleg nem utalnak pénzt kormányprogramból. Hozzátette, hogy a pályázatok elbírálásánál, a PNDL kormányprogramban azok az oktatási intézmények részesülnek előnyben, amelyek működési engedélye nincs rendben. Borboly Csaba elmondta, hogy amelyik önkormányzat EU-s pályázatot nyer, annak a megyei tanács meghitelezheti az önrészt, és végszükség esetén a tartalékalap is szóba kerülhet. Azt kérte a településvezetőktől, hogy idejében jelezzék fejlesztési terveiket a megyei tanácsnak ahhoz, hogy az segíteni tudjon. Az év második felében lehet számítani arra, hogy községi utakra is leosztanak pénzt, közölte a megyeelnök. Barti Tihamér alelnök kiemelte, hogy a PNDL forrásainak egy részét idén is az iskolák működési engedélyéhez szükséges munkálatokra szánják.

A térségi beruházási prioritások között szerepel megyei utak felújítása, járdák építése, a gyergyószentmiklósi műjégpálya felújítása. Ilyen a gyergyószentmiklósi teherforgalmi terelőút felújítása, amelyet PNDL-ből valósítanának meg, de amíg az oda benyújtott igénylést elbírálják, a város önkormányzata előkészíti a dokumentációt arra az esetre, ha a kérelmüket a szaktárca nem fogadja el, mert akkor megyei forrásból végeznék el a korszerűsítést. A Vasláb és Gyergyószárhegy közti 126-os út csomafalvi és alfalvi szakaszán elsődleges a járdaépítés és az úttest megerősítése egyes szakaszokon, továbbá Borszék város megsegítése szintén prioritás, mivel térségi-megyei érdekeltségről van szó az üdülőváros fejlesztése kapcsán. A Ditrótól Remetén át Maros megye határáig vezető 153C jelzésű úton egy híd javítása is nagyon fontos a forgalombiztonság szempontjából, hangzott el.

A jelenlévők megegyeztek a helyi támogatási igénylések előkészítésének, illetve benyújtásának menetrendjéről, lefektetve a megyei tanács és a területi RMDSZ együttműködési alapelvét. Ez azt a célt szolgálja, hogy a gyergyói települések egy irányba húzzanak, erősítve, támogatva egymást, szögezték le a résztvevők.

Borboly Csaba két héttel ezelőtti gyergyói látogatásán szintén témát képeztek a térség beruházásai:

http://hargitamegye.ro/hirek/folytatnak-a-gyergyoi-jegpalya-felujitasat.html

http://hargitamegye.ro/hirek/a-hulladekgazdalkodasi-kozpont-fele-vezeto-tereloutrol-egyeztettek.html

https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1472841256068302/?autoplay_reason=gatekeeper&video_container_type=4&video_creator_product_type=0&app_id=350685531728&live_video_guests=0

Címfotó: Mincsor Szabolcs

Kérem ossza meg ismerőseivel: