Egy szűk hónap és jelzésértékű ítéletek születnek

A puding próbája

Ugyan a kormánykoalícióba nem vették be, de egy parlamenti együttműködési megállapodást kötöttek az RMDSZ-el a leendő kormánypártok, Kelemen Hunor pedig azt is kijelentette, hogy támogatják azok kormányfő-jelöltjét. Mindezt azért, hogy legyen esélyük arra, hogy a választási ígéreteik megvalósuljanak, s ezek között kiemelt helyen említette a magyarellenesség visszaszorítását, illetve a kisebbségi jogok gyakorlását garantáló törvények megszületését.

Hogy ezeket miképpen látják a kormánypártok, arról viszonylag hamar fogalmat alkothatunk, nem kell hozzá több mint egy sovány hónap. Mondom azt is hogy miképpen, csak még azt szögezzem le, hogy bizonyára nem vagyok egyedül azon a meggyőződésen, hogy az utóbbi időben egyre fokozódó magyarellenesség, a különféle állami intézmények (ideértve, sőt kiemelt módon ideértve a bíróságokat is) nagy visszatetszést keltő lépései nem néhány túlbuzgó hivatalnok egyéni akciói, hanem szervezett, az ország legfelső vezetői által (bárkik is legyenek azok) jóváhagyott terv részei. Következésképpen jelzésértékűek lesznek azok az ítéletek, amelyek számos önkormányzat ellen zajló perben születni fognak január folyamán. Márpedig ilyen bőven lesz, itt van azok listája, amelyekről én tudok:

Csíkrákos
Csíkszereda
Korond
Székelykeresztúr
Csíkdánfalva
Gyergyószentmiklós
Székelyudvarhely

Ezeken kívül tucatnyi olyan perben fog ítélet születni a marosvásárhelyi bíróságon, melyek tárgya a március tizedikei “csendzavarás”. Az ilyenek esetében eddigelé mindig felmentő ítélet született, ezek estében a kérdés éppen ezért sokkal inkább az, hogy folytatja-e a csendőrség az eddigi gyakorlatot, és az újabb hasonló ítéletek ellen is fellebbezést nyújt be, avagy jobb belátásra tér és visszavonja a korábbiakat is. Ez egyértelműen egy Bukarestből érkező parancs kérdése, s mint ilyen a legkézzelfoghatóbb fokmérője tud lenni annak, hogy odafent a hatalom csúcsán változik-e valami.

Egy szűk hónap tehát, és már sokkal okosabbak leszünk, megkapjuk az első komoly visszajelzéseket arra nézve, hogy mit is ér a gyakorlatban az a példa nélküli mozgósítás (mert azt szögezzük le, hogy korábban születtek a mostaninál jobb választási eredmények is, ellenben azokban az időkben az emberek sokkal inkább maguktól, belső indíttatásból mentek szavazni, nem kellett nekik annyi és olyan kampány mint most), az elért választási eredmény és a megkötött parlamenti megállapodás.

Árus Zsolt
Címfotó: facebook/rmdsz

Kérem ossza meg ismerőseivel: