Egyéni előadást mutat be Szilágyi Míra

Kanyargós próbafolyamat

A nemrég megnyílt Öntöde stúdiótermében mutatja be egyéni előadását Szilágyi Míra Veszélyes kanyar címmel. A költözés és a játéktér hiánya miatt majdnem egy évig tartó próbafolyamat eredményét láthatják a nézők a március 31-i bemutatón, illetve április 6-án este hét órai kezdettel.

Hat év leforgása alatt ez az ötödik egyéni kezdeményezés a figurás színészek körében az Egyetlen, a Drognapló, a Persze és a B.O.R. után; az előadás rendezője, Faragó Zénó szintén a társulat tagja, akinek ez a harmadik rendezői munkája. A Veszélyes kanyar című produkció kiindulási pontját Tankó Erika egyetemi munkája adta; alapjául Ernyey Béla: Curva pericolosa című kötete és Havas Henrik riportgyűjteménye szolgált, amellyel Keresztes Franciska dolgozott dramaturgként. Az előadás nem dokumentarista feltárás, sokkal inkább egy fiktív női karakter élethelyzetét mutatja be, kiragadva a kötetekből néhány motívumot. Szilágyi Míra érdekes próbafolyamatot tudhat maga mögött, felfedezésként élte meg a próbákat.

Az alkotói munka során szem előtt tartották, hogy ellensúlyozzák a történetet, így mind a mozgás-, mind pedig a zenei világ egyfajta lágyító tényezőként egészíti ki a hangulatot, figyelve arra, hogy egyik se illusztrálja a történéseket. Bezsán Noémi koreográfus szerette volna, ha a testi eszköztárral is leképződik, amin keresztül ment az előadás karaktere; szerinte az eleinte bizonytalan Míra teljesen feloldódott színpadi mozgás tekintetében. A Figurához gyakran visszatérő gyergyói alkotó, Ferenczi Zoltán zeneszerzőként dolgozott az előadásban; nehézségként az aranyközépút megtalálását hangsúlyozta; elképzelése szerint fontos, hogy a zene ne nyomja el a színpadon látottakat, viszont elég erős legyen ahhoz, hogy hiányozzon a csendesebb jeleneteknél. Az alkotócsapatot Huszár Kató erősítette jelmeztervezőként.


A bemutatóra, valamint az április 6-i előadásra az Öntöde előterében újranyílt jegypénztárban vagy online a www.biletmaster.ro oldalon válthatnak jegyet az érdeklődők, további információk és helyfoglalás a 0752-227.011-es telefonszámon.


Az előadásról:

Mi történik, ha valaki úgy szlalomozik végig az életen, mint ahogy a kezdő sofőr száguld lefelé egy szerpentinen, és csak a szerencsén múlik, hogy nem sodródik ki bármelyik pillanatban a következő veszélyes kanyarban? Ezekben a kanyarokban hétköznapi élethelyzetek sorozatát követhetjük végig, amelynek következtében egy tinédzserlány szinte észrevétlenül sodródik bele a prostitúcióba, az identitáskeresés és a szeretethiány forgatagában, a test és a személyiség figyelemért való állandó küzdelmének viharában.

A női minőség sokszínűségét és végpontjait végigjárva, miként lesz váltópénz a női test az intimitás kiárusításával, amelyre mostmár egyre szélesebb körű szolgáltatások épülnek? Milyen helyzetekkel találhatja szemben magát egy fiatal lány, ezekhez pedig milyen mintákat kaphat kapaszkodóként a környező kultúrából vagy a saját családjából?

Szilágyi Míra egyéni előadása egy prostituált fiktív élettörténetét követi végig valós történetekből inspirálódva, a dokumentációs feltárás igénye nélkül, a már-már költői önreflexiótól a szexualitás útvesztőin át egy prostituált hétköznapjainak legalpáribb valóságáig.


A Figura Stúdió Színház közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: