Egyfeszt: Fesztivál mindenkinek

Augusztus 3-án, csütörtökön elstartol a harmadik Egyfeszt

Egy hét múlva, augusztus 3-án, csütörtökön megszólal a zene, megnyílnak a tematikus udvarok kapui, és elstartol a harmadik Egyfeszt összművészeti fesztivál Gyergyószentmiklóson. Négy nap alatt több mint 300 esemény, koncert, kiállítás, színházi előadás, író-olvasó találkozó, Hegyilevegő Experience kalandtúra és további számos izgalmas program várja a fesztiválozókat. Csütörtöktől vasárnapig egyetlen dologra nem lesz itt lehetőség: unatkozni.

A Bagossy Brothers Company olyan bulit ígér a fesztiválozóknak, amilyet Erdély még nem látott, az együttes ugyanis idén ünnepli tízéves születésnapját itthon, az Egyfeszten. A fesztivál színpadán továbbá fellép a Kowalsky meg a Vega, Charlie, Blahalouisiana és sok más hazai és külföldi előadó is, akiktől igazán színes és hangos lesz a 2023-as Egyfeszt. A fellépők listája és a teljes program megtekinthető a www.egyfeszt.ro oldalon.

Már az első kiadástól kezdve, a szervezők elkötelezettek amellett, hogy az Egyfesztet minél inkább családbarát fesztivállá alakítsák, ahol szülők és nagyszülők reggeltől késő délutánig együtt élvezhetik az időt a gyerekekkel, unokákkal. Hogy sikerült-e? Engedjék meg, hogy bemutassunk egy lehetséges napi programot az idei fesztivál második napjára:

A család délelőtt tízre kisétál a Színház- és Könyvudvarba, ahol a Halvirág Bábszínház szórakoztató előadással varázsolja el a kicsiket, míg a felnőttek nyugodtan elfogyaszthatják a napindító kávét.
Ezt követően szülők és gyerekek együtt kézműveskedhetnek a Fakanálbáb műhelyben 12:00 óráig, amikor elkezdődik a Kaláka: Volt egyszer egy fakatona című előadása a Folkudvarban. Az előadást gyermektáncház követi Sándor Csabával és az Üver zenekarral, amennyiben viszont nincs táncos kedve a családnak, érdemes ellátogatni a képzőművészeti udvarba, ahol a földfestés technikáját lehet elsajátítani.

Ha elérkezik az ebédidő, a Hegyilevegő Udvarban Bagossyék kedvenc gyerekkori ételeit szolgálják fel, de akadnak még bőven finomságok a Gasztró utcában is, ahol ebéd után állatsimogató is látogatható. Délután ismét a Színház- és Könyvudvarba érdemes betérni a gyerekekkel, ahol mesék, találós kérdések, diafilm vetítés, logikai és ügyességi játékok várják a legfiatalabb fesztiválozókat. Eközben a szülők kedvükre választhatnak dokumentumfilm-vetítés vagy Barabási Albert László és Hatházi András pódiumbeszélgetése között.

Este, amikor már a nap és a család apraja is nyugovóra tért, a szülőket Szabó Zsolt Quintet várja a Jazzudvarban, Charlie a Retró udvarban, Zdob și Zdub a Nagyszínpad előtt, Coolture Morjaques az Alter udvarban, a Góbé zenekar pedig a Folkudvarban, ahol hajnalig szól majd a zene a táncházasok örömére.

Itt  épp a pénteki napot választottuk ki, és találomra ajánlottunk egy egész napos családi “fesztiváltúrát” de  érdeklődési körnek megfelelően vezethetne ez a túra más programokra, helyszínekre is, és mind a négy napra össze lehetne állítani több egésznapos programfűzért is.

Mindenkit vár az Egyfeszt!


A szervezőcsapat

Kérem ossza meg ismerőseivel: