EgyFeszt – Második kiadás

Augusztus 4-7.

Tudod már, hol leszel augusztus első hosszú hétvégéjén? Írd be a naptáradba az Egyfeszt második kiadásának dátumát!

Ha úgy érezted, nagyon hiányzott eddig valami az idei erdélyi fesztiválnaptárból, mint áfonyaszem a feketecsokis brownie-ról, most ellazulhatsz: augusztus 4-7. között ötven helyszínen, több mint 800 programmal érkezik ismét a gyergyói összművészeti fesztivál, az Egyfeszt.

A fesztivál zenei kínálatának sokszínűségét jól illusztrálja, hogy három nagyszínpadon (kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban), valamint további kisebb helyszíneken lesznek koncertek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings; várják továbbá Gyergyóba a Wellhello együttest, Hobót és bandáját, Lajkó Félixet és a lengyelországi Volosi együttest, Herczku Ágit Nicola Parovval, Dresch Mihályt, Harry Tavitiant, Kubinyi Júliát, Sárik Pétert, Falusi Mariannt, Dorogi Pétert – jelentették be mai sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Ahogyan a tavaly, az első kiadáskor, idén is tematikus udvarokat alakítanak ki: lesz Folk-udvar, Jazz-udvar, Retró udvar, Könyv- és Színház udvar, Képzőművészeti udvar, Alter udvar és Örmény udvar, valamint Gasztró utca is. A Képzőművészeti udvarban az állandó kiállítások mellett (beltéri és szabadtéri installációk) többek között a kolozsvári Fecsegő ecsetek művészetterápiás műhelye várja alkotni és élményt feldolgozni a gyerekeket. A tavaly nagyon népszerű Gasztró utca bemutatja helyi kulináris jellegzetességeinket: ha valaki még nem kóstolta volna a gyergyói örmény konyha remekeit, és netalántán azt sem tudja, mi a churut, bepótolhatja ezt a mulasztást, sőt meg is vásárolhatja a jellegzetes örmény ételízesítőt a helyi termelőktől. A gasztronómia és zene iránti imádatból született a Ghymes-alapító Szarka Gyula Ének a konyhából lemeze: többek között ez a produkció is megkülönbözteti a Gasztró-utcát egy mall-os food courttól. A fesztiválon fellépő alkotóművészekkel, zenétől irodalomig és képzőművészettől népművészetig közönségtalálkozókon lehet majd beszélgetni.

Az Egyfeszt 2022-ben összesen kilenc gyergyószéki településen (Gyergyóalfalu, Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Gyergyószárhegy, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Borszék, Gyilkostó és Gyergyószentmiklós) visz ünnepet a hétköznapokba, érintve a művészetek (majdnem) összes ágát.

A művészeti programpontokon túl a fesztiválozók ízelítőt kapnak a környék látnivalóiból is. Az Egyfeszt olyan ikonikus turisztikai helyszíneket épített be kínálatába, mint a Gyilkos-tó vagy a Súgó-barlang, és a résztvevők olyan különlegességeket is kipróbálhatnak, mint az alternatív hegymászó útvonal (via ferrata), a medveles, siklórepülés, tandem ejtőernyős ugrás, medence-parti és sétarepülés. Nem marad el idén sem a fiatalok körében népszerű Silent party, mindenki ellazulhat egy kávé vagy koktél mellett a Chill Zone-ban; fényfestés, iparművészeti vásár, retró bulik, hajnali táncházak, jazz-elmélkedések színesítik a nappalokat-éjszakákat.

Az Egyfeszt szervezője a gyergyószentmiklósi székhelyű Ice Flora Alapítvány, főtámogatója a MOL Románia. A fesztivál célja: (ismét) megkeresni Gyergyó – Székelyföld egyik mostohagyermek-kisrégiója – helyét a Kárpát-medencei kulturális turisztikai térképen, és visszahelyezni az őt megillető pozícióba. Elsődleges célcsoportja a helyi, székelyföldi, erdélyi és magyarországi művészetkedvelő közönség. A fesztivál középtávon komoly pillére akar lenni a székelyföldi és ezen belül elsősorban a Gyergyó-medencei kulturális-turisztikai törekvéseknek, kihatva nemcsak a lokális értékek promóciójára, hanem a környék gazdasági életére is.

Jegyek elővételben, március 31-ig, 30%-os kedvezménnyel válthatók. Részletek: www.egyfeszt.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: