Egyfeszt – Négynapos szórakoztatás

Az első Gyergyó-medencei összművészeti, kulturális és zenei fesztivál

A gyergyószentmiklósi székhelyű Ice Flora Alapítvány egyik fő célkitűzése, hogy egyéb, Székelyföld, Hargita megye, Gyergyó-medencei kulturális rendezvényei mellett (lásd: Csíkszeredai Könyvvásár, 1956 – A Forradalom zenéje, Sepsiszentgyörgyi kulturális hétvégék, Őszi Vásár, Szent Miklós Napok, stb.), 2021. július 29. – augusztus 1. között megszervezze az első Gyergyó-medencei összművészeti, kulturális és zenei fesztivált, az Egyfeszt”–et.

Az Egyfeszt célja az, hogy (ismét) megkeresse Gyergyó helyét a Kárpát-medencei kulturális turisztikai térképen, és felhelyezze azt oda. A szervezők hite szerint egy kultúrát úgy tudnak meghatározni, ha kontextusba helyezik, vagyis egymás mellé helyezik a lokálist a globálissal. Ennek a társadalmi kísérletnek az eredménye kell meghatározza a lokális kultúra helyét a nagy egészben.

Mindezek ismeretében az Egyfeszt szervezési- és programstruktúrája úgy alakul, hogy kissé talán Beus-i módszert követve gazdasági funkciót próbálnak adni a művészeteknek. Ennek megfelelően, olyan fesztiválprogramot állítottak össze, amely egyrészt idevonzza a tudni-, szórakozni vágyót, kulturális, művészeti, szórakoztató és turisztikai programokat kínálva, ugyanakkor megismerteti azzal a Gyergyói-medence helyi értékeit, különös, történelmi és földrajzi adottságaiból fakadó egyedi kultúráját.

Tervezett programjaik helyszínei kiterjednek a teljes medencére, különösen figyelve minden település jellegzetességeire és ikonikus helyeire. Ilyen módon helyszínné alakítják a gyergyószentmiklósi Örmény templomot, a Főteret, a sétáló utcát, a Salamon Ernő Gimnáziumot, az újfalvi Kőbányát, a szárhegyi Lázár-kastélyt, a ditrói nagytemplomot, a Gyilkos-tó és környékét, a csomafalvi sípályát, az alfalvi István pap parkot, a remetei Svájci Házat, stb.

Mindezek mellett, kissé a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonlóan tematikus udvarokat működtetnek, így lesz majd Színház és Könyvudvar, Folk-udvar, Jazz-udvar, Retro-udvar, Alter-udvar, Örmény-udvar, Csend-udvar, Mozi, ahol egésznapos tevékenység folyik, workshopok, beszélgetések, élménybeszámolók, táncházak, irányzatnak megfelelő élőzenés afterpartyk, borkóstolók, gyerektáncház, foglalkozások.

A művészetek fontos ága a képzőművészet, így egy kurátor vezetésével gyergyói alkotók munkái jelennek meg a város terein, kissé rendhagyó módon üzletek kirakataiban. Interaktív graffiti lehetőség vezető művészekkel a város üres falain.

Kultúránk (és fesztiválok) fontos része a gasztronómia, így a város sétálóutcáját gasztró-utcává változtatják.

Gyergyószentmiklós kezd híressé válni fiataljainak könnyűzenei törekvései révén. Jelen pillanatban is, a medence népi zenekarait nem számolva, négy zenekar működik a városban: a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a No Sugar és a Teddy Queen: melléjük olyan magyar pop és alternatív zenekarokat, előadókat szólaltatnak meg, mint Deák Bill Gyula, Omega és még sokan mások, akiket további meglepetésnek szánnak.

A Folk-udvar mellett a népzenei színpadnak a Lázár-kastély ad majd helyet, ahol a székelyföldi zenészek mellett a Csík Zenekar, a Muzsikás, Szalonna és Bandája fog esténként koncertezni, táncházat muzsikálni, gyergyói népzenéről előadásokat tartani, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója szervezésében. Más színpadon, de ugyancsak a népzenei vonulatot erősítve és párhuzamot vonva Boban Markovic és fiának zenekara lép fel Básits Brankával közösen. Ugyancsak a kastély ad majd helyet az Arany Griff Rend harcibemutatóinak.

Színházi felhozataluk a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház produkcióira támaszkodik, de lesz mellettük néhány utcaszínházi és vásári komédiás produkció is, több erdélyi és magyarországi társulat előadásában, de ezek ismertetését is meglepetésnek szánják.

Az építőművészet gyergyói vonatkozásait és a lokális jellegzetességek bemutatóját megismerhetik majd a látogatók, előadások és a Gyergyóikum-túra kereteiben.

A medence növény- és állatvilágával, természeti szépségeivel, turisztikai programok révén ismerkedhet meg a fesztiválozó, amit a szervezendő, vezetett szekértúrák, siklórepülés, hegymászás, barangolások programjai kínálnak.

Néhány kuriózum is előkerül, mint komolyzenei koncertek a Súgó barlangban, egy rendkívüli zenei performansz a Gyilkos-tón, és az újfalvi Kőbányában is készülnek egy teljesen egyedi és feledhetetlen programmal.

Az Egyfeszt elsődleges célcsoportja a székelyföldi, erdélyi, magyarországi, 25-50 év közötti, kulturáltan szórakozni, tudni, megismerni vágyó, művészetkedvelő fesztiválozó közönség.  Emellett természetesen megszólítják a fiatalabb (18-24) generációt is, és remélik, hogy néhány év múlva a Gyergyóra és programjaikra kíváncsi teljes Kárpát-medencét.

A szervezők meggyőződése, hogy középtávon, a most induló Egyfeszt egy igen komoly pillére lesz a székelyföldi és ezen belül elsősorban a Gyergyó-medencei kulturális turisztikai törekvéseknek, kihatva nemcsak a lokális értékek promóciójára, hanem a környék gazdasági életére is. Remélik, hogy ösztönözni fogja úgy a helyieket a kultúrafogyasztásra és annak teremtésére, mint a kívülről jövő értékek áramlásának erősítését, ezzel növelve az ehhez köthető mindenféle kulturális, gazdasági, társadalmi jólét iránti igényeket.


Az Egyfeszt szervezői

Kérem ossza meg ismerőseivel: