Egységes fellépés szükséges az autonómiák megvalósítása érdekében

   Minél egységesebb fellépésre van szükség autonómia-ügyben az egyes külhoni magyar területekenés újra kell gondolni a külhoni magyarság helyben való boldogulásának stratégiáját – fogalmazták meg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma regionális önkormányzati munkacsoportjának ülése után a társelnökök kedden.
    Szabolcs Attila (Fidesz) társelnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a határon túli magyarság létszáma rendkívüli módon fogyatkozik és ahhoz, hogy ezt meg tudják állítani, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek elősegítik a szülőföldön való megmaradást.
    Hozzátette: ennek egyik eszköze az autonómiának, illetve az önrendelkezésnek valamilyen formája, de hogy melyik, azt nem Budapestről kell és lehet megmondani. Teljesen mások a lehetőségek és az igények, és mindenütt helyben kell erről dönteni.
    Megjegyezte: egységes elképzelésekre van szükség az egyes magyarlakta területeket illetően, amit helyben mindenki támogat és ezt tudják aztán Magyarországról is segíteni.    
    Harangozó Gábor (MSZP) társelnök kiemelte: világossá vált, hogy az elmúlt 25 év nem hozta meg azt az eredményt a határon túl élő nemzettársak számára, amit mindannyian szerettek volna. Az ülésen mindenki egyetértett, hogy új sebességre kell kapcsolni és újra kell gondolni a határon túli magyar közösségek helyben való boldogulásának a stratégiáját. Ez az autonómia valamely formájában valósulhatna meg a leginkább – rögzítette.

KMKF2

    A tanácskozásra valamennyi közösség eljuttatta koncepcióját – jelezte a szocialista politikus, hozzátéve: nagyon alapos, átgondolt stratégiák születtek az egyes térségekre vonatkozóan. Hozzátette: ki kell alakítani azokat a feltételeket is, amelyek elősegítik, hogy jó szomszédságpolitikával és erős, egységes nemzetpolitikával a magyarországi politika oldaláról is támogatni tudják ezeknek az elképzeléseknek a megvalósulását.
    Az ülésen – amelyen a külhoni magyar szervezetek vázolták autonómia-elképzeléseiket -, a résztvevők meghallgatták Szili Katalin autonómia-koncepciók összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott és Kalmár Ferenc, miniszteri biztos beszámolóját is.
    Határoztak arról is, hogy a jövőben gyakrabban üléseznek az eldöntendő kérdések mielőbbi lezárása érdekében.

(MTI)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: