Együttműködési egyezményt kötöttek

Vonzóbbá kell tenni a szakképzést a fiatalok körében

Együttműködési egyezményt írtak alá Gyergyószentmiklóson és Ditróban a Hargita megyei szakoktatás fellendítése érdekében a megyei, a helyi önkormányzat, a főtanfelügyelőség, a vállalkozói szervezet és a helyi iskola vezetősége. Gyergyószentmiklóson Borboly Csaba megyeelnök, Nagy Zoltán, polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármester, Részegh Ildikó, a Fogarasy Mihály-Műszaki Líceum igazgatója, Görbe Péter főtanfelügyelő, illetve Bajkó Tibor, az ARBOR elnöke kötött megállapodást. Ditróban a megyei tanács elnöke, Puskás Elemér polgármesterrel, Román Sándorral, a Puskás Tivadar Szakképző Líceum igazgatójával, Bajkó Tiborral és Görbe Péterrel írta alá az együttműködési egyezményt.

– Hargita Megye Tanácsa 2013 óta foglalkozik a szakképzés, szakemberhiány problémával, közösen kell megkeressük a megoldást. Vonzóbbá kell tenni a szakképzést a fiatalok körében, minél több gyárlátogatást, pályaorientációs beszélgetést kellene szervezni már 5-8. osztályban, és ezekbe bevonni a szülőket is, meg kell értetni velük, hogy nem minden fiatal kell továbbtanuljon, irodai munkát végezzen, mert szükség van szakemberekre is – fejtette ki álláspontját a megbeszélésen Borboly Csaba.

– A megállapodásnak az kellene legyen elsősorban a fő célja, hogy a kereslet találkozzon a kínálattal. Tudjuk, hogy az iskola egyfajta alapismereteket ad, de ha figyelemmel követjük az elmúlt időszakban történt vállalkozói gyűléseket, ahol megfogalmazták igényeiket, levonhatjuk a következtetést, hogy az iskolák vezetőit a fele próbálják terelni, hogy ezen igények figyelembe vételével képezzék a fiatalokat, indítsanak új szakokat – fogalmazta meg Barabás Csaba, a megyei tanács fejlesztési ügynökségének igazgatója az  alapgondolatokat, amelyek megjelennek az együttműködésben. Hozzátette nagyon örül, hogy a vállalkozói szervezet jó partner, mert az alapelképzelés az, hogy a vállalkozók megfogalmazzák, hogy milyen diákokra van szükségük az adott szakterületen, az iskola pedig felvállalja a fiatalok képzését.

– A diákok szakosztályokba való toborzásában részt vesznek a cégek vezetői is azáltal, hogy gyárlátogatásokat szerveznek, ellátogatnak az osztályfőnöki órákra, beszélgetnek a szülőkkel is, hogy megtudják, az adott szakmán belül milyen perspektívák vannak. Lehetőséget kapnak a vállalkozók is, hogy megmutassák mit tudnak kínálni a fiataloknak. Fontos kiemelni azt is, hogy a szakiskolával végzett diákok akár saját vállalkozást is indíthatnak, saját maguknak tudnak munkahelyet teremteni – részletezte Barabás Csaba. Továbbá elmondta, a megyei és helyi önkormányzat támogatásával az iskolában korszerűsítik a tanműhelyt, eszközöket vásárolnak.

egyuttmukodesi egyezmeny

Gyergyóditróban is alaírták az együttműködési egyezményt

Puskás Elemér polgármester elmondta, tanárként dolgozott mielőtt a közszférában kezdett volna tevékenykedni így tudja hogyan működik az oktatási rendszer, már korábban is szó volt fafaragó képzés indításáról. Kifejezte köszönetét az együttműködő felek iránt, és biztosított mindenkit, hogy teljesíteni fogja, amit felvállalt.

Bajkó Tibor elmondta, az ARBOR elnökeként tapasztalja, hogy mekkora gondot jelent, hogy nincsen szakképzett munkaerő, kifejtette nagyon örül, hogy Ditró is bekerült a körforgásba. Hozzátette, a szakképzés megerősödése révén a fiatalok itthon tartása mellett fontos cél, megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek révén jelentősen lehet növelni a béreket, de ehhez át kell szervezni a szolgáltatásokat, a termeléseket.

Kérem ossza meg ismerőseivel: