Együttműködik az RMDSZ és az MPP

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) együttműködésre törekszik a jövő évi önkormányzati választásokon, de természetesnek tartják ugyanakkor a választás szabadságának az érvényesítését minden olyan településen, ahol a magyar-magyar verseny nem veszélyezteti a nemzeti érdekérvényesítést – közölte vasárnap az MPP.
    A párt közleménye szerint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, és Biró Zsolt MPP-elnök pénteken egyeztetett a választási együttműködésről, és egyetértettek abban, hogy egymás identitásának tiszteletben tartásával helyenként versenyezzenek, helyenként pedig működjenek együtt a választásokon.
    A felek megállapodtak abban, hogy folytatják a tárgyalásokat, és minden egyes magyar lakta településre megkeresik a legjobb megoldást. A hivatalos megbeszélésekre várhatóan még október folyamán sort kerítenek.
    Leszögezték ugyanakkor: “sportszerű megméretésre kell törekedni, hogy ne keletkezzenek olyan sebek, amelyek a választások múltával is mérgezik a helyi közösségek életét, ellehetetlenítik az együttműködés lehetőségét” – áll az MPP közleményében.
    Az MPP elnöke a pénteki találkozón is sürgette a két párt által közösen elkészített székelyföldi autonómiatervezet parlamenti beterjesztését. A párt közölte: nem ért egyet az RMDSZ egyes politikusai által hangoztatott állásponttal, mely szerint “ma nem időszerű autonómiáról beszélni Romániában”.
    “Az autonómiáról mindaddig időszerű beszélni, ameddig azt meg nem valósítjuk” – idézte Biró Zsolt MPP-elnököt a párt közleménye.
    A két párt 2014 márciusában kötött politikai együttműködési megállapodást. A felek vállalták, hogy együttműködnek az európai parlamenti választásokon, valamint az autonómiatörekvéseknek a román parlamentben, a nemzetközi közvélemény előtt és a székelyföldi magyar többségű önkormányzatokban való képviseletében.

(MTI)
(A címfotón Kelemen Hunor és Biró Zsolt;
Forrás: nyugatijelen.com)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: