Elég volt a cirkuszból!

Összehangolt munkára van szükség Szárhegyen

Gyergyószárhegyen falugyűlésen találkozott több elöljáró február 21-én. Jelen volt Bende Sándor, az RMDSZ területi elnöke, megyei tanácsos, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Danguly Ervin megyei tanácsos, Petres Sándor Hargita megyei alprefektus és Moldován József parlamenti képviselő.

SzarhegyFalugyules2016febr21_3

– Látszik, hogy a községben keserű és feszült a hangulat, az elmúlt másfél év politikai helyzete mély nyomokat hagyott, amelyeket közös erőfeszítéssel fel kell számolni. Ha nem vetnek véget a község politikai szereplői az ellenségeskedésnek, és „a hogyan jutottunk ide” bűnbakkereséssel töltik el az értékes időt, akkor Szárhegy község további EU-s pályázati pénzekről marad le, nem tudnak újabb beruházásokat elindítani. Így az elkövetkező négy év vesztesei lehetnek itt, Gyergyószentmiklós szomszédságában, az utak kereszteződésének köszönhető kiváló adottságok és lehetőségek mellett. Az intézmények, a civil szféra, a gazdaszerveződések, a fiatalok, a község vezetősége, mindenki érdekelt és a maga módján teszi a dolgát Szárhegy és Güdüc fejlesztése érdekében, de ezt a sok erőfeszítést össze kell hangolni a békesség és a megbékélés jegyében. Figyelembe véve, hogy a községnek ma nincs helyi tanácsa, azt javaslom a polgármesternek, hogy a választásokig hátralevő időszakban minél több témakörben tartson falugyűléseket. Hívja össze az érintetteket és az érdekelt falustársait, hogy tanács hiányában segítsék a legjobb döntések meghozatalában, konzultáljanak közvetlen kapcsolattartás révén. A helyi RMDSZ-nek meg javaslom, hogy tartsanak előválasztást a jelöltek kiválasztására, hisz a lakossági bizalom és elfogadottság felmérésének ez a leghatékonyabb eszköze – fejtette ki Borboly Csaba.


Moldován József parlamenti képviselő véleménye:

Gyergyószárhegyi Falugyűlés

moldovan
“Amikor valaki közszereplésre vállalkozik, akkor ezt előzetesen nagyon meg kell fontolja. Egy négy éves mandátum, mindenkinek – nekem is – arról szól, hogy a közösségért, aki megbízott, dolgozni kell, nem négy éven keresztül vitatkozni és próbálni bizonygatni az igazam. Ha a közösség érdeke azt kéri, hogy vasárnap kell részt venni tanácsülésen, akkor vasárnap veszünk részt azon az ülésen. Mert ez a kötelességünk, ezért álltunk ki az emberek elé, ezt vállaltuk. Ha engem karácsony napján hívnak Bukarestbe, mert épp költségvetésről kell szavaznunk, akkor karácsonykor ott leszek. A közösségi szerepvállalás, a közszereplés azt jelenti, hogy jelen kell lenni, a munkában részt kell venni. (…) Bizonyos helyzetekben kell és jó is beszélgetni, vagy épp vitázni, de maradjunk a valóságnál, ragaszkodjunk a tényekhez. A törvényeket nem magyarázni kell, hanem alkalmazni. Ezért aki mandátumot vállalt mindezzel tisztában kellett volna legyen, hogy egy egész község ne kerülhessen abba a helyzetbe, amiben ma Gyergyószárhegy is van. Hisz a törvények rossz ismerete nem mentesít a felelősség alól. Ezért a mandátumok elvesztése, a tanács felszámolása, az egész vita ami a falugyűlésen zajlik, nem a mi tisztünk. Mindenkinek tudnia kellett volna, hogy a cselekedetei mit hoznak maguk után és ennek az ügynek a rendezése az önkormányzat, polgármesteri hivatal valamint a prefektura feladatköre, nem vitatéma. A falugyűlés nem erről kellene szóljon, hanem arról, hogy beszéljük meg, mi történt, mi valósult meg az elmúlt időszakban, mik a tervek és mit kellene még megoldani, ahhoz hogy a község élete jobb lehessen”


Czimbalmos Attila, a szárhegyi művészeti központ igazgatójának meglátása:

Nem es S(z)árhegy Kösségbe a zigasság kimondatott!

SzarhegyFalugyules2016febr21_1

A mai össznépi gyűlés margójára:
Egy néhány évvel ezelőtt alkalmam volt a csíkmenasági műemléktemplom falképein dolgozni, ahol Bíró Lajos papbácsival esténként kedélyesen elbeszélgettünk. (Az idősebb falutársaim bizonyára emlékeznek rá, hisz 1968-71 között, mint kezdő tisztelendő, Szárhegyen szolgált.) Pontosabban, Ő mesélt nekünk sokat örömmel és lelkesen a Szárhegyen töltött idejéről, amiről azt mondta, hogy papságának a legszebb három évét nálunk töltötte, pedig utána számos erdélyi városban és székelyföldi nagyközségben végzett szolgálatot. Elmondása szerint azért, mert itt találkozott a legösszetartóbb, polgáriasult közösséggel, ahol öröm volt lenni és dolgozni, és amilyet azóta sem tapasztalt meg sehol. Bevallom, jó érzés volt hallani hízelgő véleményét Szárhegyről, a szárhegyi emberekről. A mai össznépi iszapbirkózás alatt óhatatlanul is eszembe jutottak szavai, és azon tűnődtem, hogy vajon most mit szólna, ha mindezt látná?
Mielőtt végleg beleráncigálnánk egymást Nemes Szárhegy Község rettenetesen ragadó iszapjába, és tehetetlen dühünkben maradék erőnkkel végignéznénk a mellettünk elrobogó világot, minden jelenlegi és jövőbeni, a falu sorsát irányítani próbáló vezetőnek és önjelölt vezetőnek szívből ajánlom megnézésre Schwajda György: A legényanya c. oktatófilmet!
Jó szórakozást hozza!


Fotók: Keresztes Zoltán
facebook/moldovan.jozsef.kepviselo

Kérem ossza meg ismerőseivel: