Elektronikus cigarettát sem szabad eladni kiskorúaknak

Megszavazta a képviselőház a törvénytervezetet

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a kiskorúak elektronikus cigarettákkal való kiszolgálását tiltó törvénytervezetet.

A 2016/201-es és a 2002/349-es törvényt módosító jogszabály célja a gyerekek és fiatalok dohánytermékekhez való hozzáférésének megakadályozása. A tervezet megtiltja a 18 éven aluliak kiszolgálását elektronikus cigarettákkal, e-cigaretták utántöltőivel és a dohányt felmelegítő termékekkel, valamint ezen termékek automatákból történő értékesítését is.

Ugyanakkor kötelezi az oktatási intézményeket, hogy kényszerítő intézkedéseket alkalmazzanak a tanulókkal szemben a dohánytermékek, elektronikus cigaretták vagy dohánymelegítő eszközök iskolán belüli birtoklása, illetve értékesítése esetén.

A jogszabály ugyanakkor előírja az elektronikus cigaretta és az e-cigaretta töltőflakon fogalmak uniós jogszabályok szerinti meghatározásának átvételét.

Egy módosítás szerint tilos az olyan nikotinos tasakok forgalomba hozatala, amelyek nikotintartalma meghaladja a 20 milligrammot tasakonként.

A jogszabály elfogadásáról az RMDSZ is beszámolt kedden.

‘Az RMDSZ támogatta, hogy betiltsák az elektromos cigaretták forgalmazását kiskorúaknak, az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is. A törvénytervezetről kedden szavazott döntő házként a képviselőház plénuma. Elsődleges célunk a gyerekeink biztonsága és egészsége, ezért olyan jogalkotási intézkedésekre van szükség ezen a területen, amelyek korlátozzák az egészségre káros termékekhez való hozzáférést a kiskorúak számára’ – olvasható közleményükben.

A jogszabály szerint ezentúl az easybox vagy egyéb locker típusú csomagátvevő pontokra sem engedélyezett bármilyen típusú cigarettarendelés kiszállítása, abban az esetben pedig, ha futár szállítja ki a rendelést, a csomagon fel kell tüntetni, hogy dohányterméket tartalmaz, ezért kizárólag nagykorú személy veheti át. Ennek áthágása 500 lejes büntetést von maga után a futár számára. Abban az esetben, ha a kereskedelmi egység nem tartja be ezt a szabályozást, annak működése 30 napra felfüggeszthető, valamint 20 ezer lejes büntetéssel járhat – derül ki az RMDSZ közleményéből.


Forrás: agerpres.ro

Címfotó: rmdsz.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: