„Életfa” – Gyógyítsuk a Föld sebeit!

Székely Kapuk – Zöld Kapuk

A 2023-2024-es tanévben a gyergyótekerőpataki általános iskola pár év kihagyás után ismét csatlakozott  a Székely Kapuk-Zöld Kapuk elnevezésű ökocivilizációs projekthez. A pályázat kiírás komplex célja: Közép-Európának kompetens, innovatív, vállalkozó szellemű, együttműködő ifjúságra van szüksége. Pozitív jövőkép jegyében készülünk fel a legfontosabb ökológiai, társadalmi és kulturális kihívásokra.

Csapatunkat  V-VIII. osztályos tanulók alkotják, valamint három felkészítő tanárunk, név szerint: Incze Mónika, Vajda Emilia és Szabó Klára. Feladatul kaptuk elsősorban 7 darab tabló elkészítését, majd úgynevezett vándorkiállítás keretén belüli ünnepélyes előadását. A kiírt pályázat szerint három fő téma közül választhattunk, melyek közül tablóinkat az: Életfa – gyógyítsuk be a Föld sebeit! téma köré építettük fel. Célunk elsősorban felhívni a figyelmet a fák jelentőségére, és bizonyos emberi tevékenységek káros hatásaira. Vándorkiállításunkkal tudatosítani szeretnénk az emberekben a tényt, hogy manapság nagyobb szükségünk van a fákra, mint valaha. Foglalkozunk többek között, a fák levegő, talajvíz tisztítására mért hatásával, a globális felmelegedés, mint korunk egyik égető problémája és a faírtás közötti kapcsolattal, ugyanakkor faültetésen vettünk részt csapatunk diákjaival, mely során többek között iskolánk udvarát ajándékoztuk meg életet, árnyékot, otthont adó fákkal.

A fent említett ökocivilizációs projektbe való beiratkozás hatására diákjainkat komoly feladatok elé állítottuk: első körben több héten át információszerzés révén kellett különböző, változatos tablókat készíteniük. Minden kiállítási elemet egyenként igyekeztünk úgy megalkotni, hogy minél látványosabb, figyelemfelhívóbb legyen, diákjainkat arra buzdítottuk, hogy minél több technikát próbáljanak ki, változatos végeredményt hozva létre. A munka a tablók elkészültével nem ért véget, ugyanis a nagyobb hatás elérése érdekében csapatunk szerepet tanul be a kiállítások ünnepélyes megnyitása érdekében. Rövid időnk ellenére reméljük ugyanúgy, mint a tablók készítésénél, az előadás terén is sikerrel járunk.

Elkövetkezendő vándorkiállításainkat szeretnénk minél több helyre eljuttatni, célcsoportunk elsősorban a fiatal generáció, de szívesen látunk bárki érdeklődőt. Célul tűztük ki az óvodák, iskolák mellett, iskolánknak otthon adó falujában kiállítani munkánkat, valamint közigazgatási cégekhez is eljuttatni. Fontos tudnivaló, hogy kiállításunk alkalmával adományokat gyűjtünk, melyet az EMF Alapítvány környezeti nevelési programjainak továbbítunk.


A Tekerőpataki Általános Iskola közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: