Elfogadhatatlan közösségünk kriminalizálása!

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közleménye

emnt1

Elfogadhatatlan közösségünk kriminalizálása!

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke több ízben, számos fórumon hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi időszakban elszaporodtak a romániai magyarellenes megnyilvánulások. Ezek döntő része az állam különböző szerveitől származott, melyek a hatályos törvények hibás értelmezése mögé bújva törekednek ellehetetleníteni közösségi jogaink gyakorlását többek között a szimbólum- valamint a nyelvhasználat területén.

A romániai közvéleményt az elmúlt napokban foglalkoztató újabb ügy az a Kézdivásárhelyen feltételezett terrorakció, mely során valóságtartalmában súlyosan megkérdőjelezhető indítékkal hurcolják meg egyik nemzettársunkat. A korábbi esetekhez hasonlóan ismét egy jól megszervezett, a titkosszolgálatok közreműködését is igénybe vevő akcióról van szó, melynek fő célja a román-magyar viszony aláaknázása, valamint nemzeti közösségünk megfélemlítése. Az sem véletlen, hogy épp december 1-én tüntették fel ismét ellenségként, veszélyt jelentő tényezőként az erdélyi magyarságot.

Emlékeztetünk a székely zászló használata ürügyén nem is oly rég indított eljárásokra (a csíkmadarasiak, vagy épp Tőkés László esetére), a szovátai Wass Albert szobor kapcsán kirótt büntetésre, a csíkkozmási magyar felirat eltávolítására, valamint azon PSD-s képviselő kijelentésére, aki magyar szervezést és szándékosságot gyanított a bukaresti Colectiv-tragédia hátterében. Mindezeket együtt szemlélve megállapítjuk, hogy a román államhatalom újabb magyarellenes erődemonstrációjával, hangulatkeltésével állunk szemben. Egyértelmű szándékot vélünk felfedezni a román államvezetés részéről arra vonatkozóan, hogy a közvélemény félrevezetésével, közösségünket felhasználva, eltereljék a figyelmet az ország számos valódi problémájáról. Ezen elfogadhatatlan törekvést csak súlyosbítja, hogy mindehhez az Európában egyébként is jelen lévő terrorfenyegetettséget használják fel az erőszakszervezetek vezetői és a közvélemény alakítói akciójuk hitelesítésére.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége nevében elítélünk minden, a román és magyar közösség viszonyának aláásását célzó törekvést, a meghurcoltakkal pedig szolidaritást vállalva ajánljuk fel jogi és politikai segítségünket.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége nevében,
Sándor Krisztina ügyvezető elnök

Kérem ossza meg ismerőseivel: