Elfogadta a képviselőház a megosztott áfafizetésről szóló sürgősségi kormányrendeletet

Külön áfaszámlát kell nyitniuk bizonyos vállalatoknak és közintézményeknek

Módosításokkal fogadta el szerda este a képviselőház plénuma a megosztott áfafizetésről szóló sürgősségi kormányrendeletet. 

A jogszabály elfogadását 163-an támogatták, 95-en ellenezték. 

A rendelkezés alkalmazása csak a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező, illetve azon cégek esetében, amelyek áfatartozást halmoznak fel. 

Az új szabályozás értelmében külön áfaszámlát kell nyitniuk azoknak a vállalatoknak és közintézményeknek, amelyek: 

a) 2017. december 31-éig a következő összegeknél nagyobb áfahátralékot halmoztak fel: 15.000 lejt nagy adózók, 10.000 lejt közepes adózók és 5.000 lejt a többi adózó esetén, amennyiben a hátralékot nem törlesztik 2018. január 31-éig; 

b) 2018. január elsejétől 60 naposnál régebbi áfahátralékot halmoznak fel, amely meghaladja a következő összegeket: 15.000 lejt nagy adózók, 10.000 lejt közepes adózók és 5.000 lejt a többi adózó esetén; 

c) fizetésképtelenné nyilvánították vagy folyamatban van esetükben a fizetésképtelenné nyilvánítás. 

Egy másik módosítás kivonja a jelen jogszabály hatálya alól a közintézményeket, valamint a nem áfafizető adóalanyokat. Az elfogadott szöveg szerint a többi áfafizető adóalanynak kötelessége, hogy ha megosztott áfafizetést alkalmazó céggel szerződik, akkor ennek áfaszámlájára utalja az áfát. 

Az áfaszámláról csak áfát, vagy más adó és illeték-jellegű kifizetést lehet eszközölni. 

Az ellenzék képviselői bírálták a rendelkezést, mert – véleményük szerint- ‘iszonyatos bürokráciát’ vezet be a magáncégek esetében. 

A megosztott áfafizetésről szóló jogszabály esetében a képviselőház volt a döntő ház.

Forrás: www.agerpres.ro
Címfotó: stirileprotv.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: