Elfogadta a képviselőház az energiadrágulás kompenzálásáról szóló tervezetet

Az alsóház döntő házként szavazott a törvénytervezetről

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház az energiadrágulás kompenzálásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet.

A jogszabályt 285 képviselő támogatta, egy ellenezte, egy törvényhozó tartózkodott.

A törvény szerint 2021. november elseje és 2022. március 31. között a következő fogyasztói kategóriák áram- és földgázszámlájának kifizetését támogatja az állam: a) háztartások; b) kis és közepes vállalkozások, magánorvosi rendelők és szabadfoglalkozásúak; c) mikrovállalkozások, egyéni és családi vállalkozások, vállalkozói engedéllyel rendelkező természetes személyek (PFA); d) köz- és magánkórházak, állami és magán oktatási intézmények és bölcsődék; e) civil szervezetek, egyházak; f) állami és magán szociális intézmények.

A gazdasági tevékenységeket végző kedvezményezetteket – kis és közepes vállalkozásokat, szabadfoglalkozásúakat, mikrovállalkozásokat, PFA-kat, egyéni és családi vállalkozásokat – úgy támogatják, hogy csak az elektromos energia és a földgáz tényleges árát kell kifizetniük, a számlákon szerepelő összes többi díjat és adót az állam téríti meg.

A tervezet szerint a háztartási fogyasztók egységesen legtöbb 0,291 lejes árkompenzációban részesülnek kilowattóránként a villanyszámla esetében, a gázszámla esetében pedig a szolgáltatóval kötött szerződésükben rögzített földgázár legtöbb 33 százalékát téríti meg az állam. A kompenzáció mértéke az energiaügyi minisztérium javaslatára kormányhatározattal módosítható.

Az elektromos energia esetében kilowattóránként 68 banis, a földgáz esetében pedig megawattóránként 125 lejes referenciaárat állapított meg a tervezet. A háztartási fogyasztók kompenzációja a referenciaártól indul, vagyis az állami támogatás erre a szintre hoz minden villany- és gázszámlát. Árkompenzációban azok a háztartási fogyasztók részesülnek, amelyek havonta legtöbb 300 kilowattóra áramot és 200 kilowattóra földgázt használnak el.

A tervezet ezek mellett előírja a háztartási fogyasztóknak, köz- és magánkórházaknak, állami és magán oktatási intézményeknek, bölcsődéknek, civil szervezeteknek, egyházaknak, állami és magán szociális intézményeknek szolgáltatott energia árának korlátozását: az áram árának felső határa 1 lej kilowattóránként, a földgáz árának pedig 0,37 lej kilowattóránként.

Szerdai közleményében az RMDSZ idézte Bende Sándort, a képviselőház ipari szakbizottságának elnökét, akit egy példával illusztrálta, hogyan kompenzálja az állam az energia árának megnövekedését. E szerint, ha egy 3 szobás lakás 150 kilowattóra áramot fogyaszt egy hónapban, akkor a számlája értéke 150 lej. Az összegből az állam kilowattóránként 0,29 lejt megtérít, így a számla végső értéke 43,5 lejjel kisebb, 106,5 lej lesz. Ha a 3 szobás lakás 150 köbméter (1,59 megawattóra) földgázt fogyaszt, akkor kompenzálással 207,5 lejt fizet megawattóránként a fogyasztó, tehát a számla végső értéke 329,25 lej lesz – magyarázta a képviselő.

A tervezet azt is előírja, hogy támogatásra szoruló fogyasztók kérésre hat hónappal elhalaszthatják az energiaszámláik kifizetését.

A jogszabályt a szenátus már elfogadta, az alsóház döntő házként szavazott róla.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: