Elfogadta a képviselőház az erdészeti kihágások törvényét

Büntetik a törvénytelen legeltetést is az erdőkben

Elfogadta kedden a képviselőház plénuma az erdészeti kihágásokat és bírságokat szabályozó törvényt.

A tervezet szerint kihágásnak minősül és 10.000 lejtől 20.000 lejig bírságolható az az ügyintéző vagy erdészeti tevékenységeket szolgáltató, amely olyan szerződéseket köt magánszemélyekkel, amelynek során az erdőrészben található faanyagra tesz szert, anélkül, hogy a terület a saját tulajdonában lenne.

Erdészeti kihágásnak minősül, ha több fát kivágnak, mint amennyit az üzemterv előír. Ennek 3 százalékkal való túllépése figyelmeztetést, míg a 3,1-10% közti túllépés 5.000-10.000 lej közötti pénzbírságot von maga után.

1.000 lejtől 2.000 lejig büntethető amennyiben a gazdák hivatalos okiratok nélkül legeltetnek állatokat az erdőkben. Amennyiben pásztor vigyáz az állatokra, őt bírságolják meg, ha az állatok szabadon legelnek, a tulajdonos bírságolható.

A fuvarlevél nélkül szállított, küldött, átvett vagy raktározott faanyagot elkobozhatják a hatóságok és 6.000-15.000 lej közötti pénzbírságot róhatnak ki.

A törvény előírja, hogy a büntetésekből származó összeg 20 százalékát a bírságot kirovó intézménynek utalják. A fennmaradó 80 százalék az államkasszába kerül, ha az elkövető jogi személy, vagy a helyi önkormányzat kasszájába utalják, ha az elkövető magánszemély volt.

Az elkobzott vagy elhagyott faanyagra az erdészeti hivatal vigyáz, és köteles óvodák, bölcsődék, árvaházak, iskolák vagy líceumok, öregotthonok, polgármesteri hivatalok vagy katonaságok számára adományozni a lefoglalt fát.

A képviselőház döntő házként fogadta el a törvénytervezetet.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: