Elfogadták az RMDSZ keretprogramját

A 2016-os év önkormányzati prioritásait sorakoztatja föl

„Egy településnek akkor van jövője, ha fiataljai ott teremtenek otthont, ott alapítanak családot, nem vonzza őket máshová a jólét perspektívája. A romániai magyar közösségeknek ma ez a legnagyobb gondjuk, az RMDSZ pedig erre javasol megoldásokat” – áll a Szövetség keretprogramjában, amely a 2016-os év önkormányzati prioritásait sorakoztatja föl a szervezet jelöltjei számára, és amelyet április 23-án, szombaton fogadtak el a szövetségi képviselők.

Az RMDSZ polgármestereinek és önkormányzati képviselőinek a szervezet programja azt irányozza elő, hogy esélyt, munkahelyeket teremtsenek a fiataloknak, hogy itthon marasztalják őket. Az otthonteremtési támogatások közül a telekvásárlás támogatására tér ki a dokumentum, a fiatal vállalkozók esetében pedig adókedvezményeket említ.

A magyar családoknak nagyobb segítségre, több támogatásra van szükségük: a közművek havi költségeinek és a nagycsaládosok jövedelemadójának csökkentését, helyi szinten pedig különböző kedvezmények bevezetését javasolja az RMDSZ.

A közösség számára létszükséglet, ezért a Szövetség a gyermekközpontú, minőségi oktatás megteremtésére törekszik kitérve arra is, hogy az önkormányzatok iskolafenntartók, ebben a minőségükben pedig többletfelelősségük van az oktatás terén. Mindemellett a magyarság érdekvédelmi szervezete az életerős vidéki közösségek kialakítását tekinti prioritásnak, programjában pedig a nagy gazdaságok helyett a kis és közepes családi gazdaságokat helyezi előtérbe. A történelmi városközpontok felújításában a polgármesterek segítségére sietne az RMDSZ azzal a programban meghatározott céljával, miszerint lehetővé kell tenni a közpénz felhasználását örökségünk védelmére, felújítására. Az ország egyik legnagyobb kisebbségének, a roma közösségnek pedig lehetővé kell tenni, hogy úgy vehessen részt a munkaerőpiacon, hogy az a mélyszegénység felszámolását, a települések fejlesztését és az ország gazdasági fejlődését is szolgálja – szögezi le továbbá a keretprogram.

A dokumentum arra is kitér, hogy huszonhat év alatt bebizonyosodott: a képviselet leghatékonyabb alapját az önkormányzatok jelentik, mert gyors és emberközeli megoldást lehet találni a település napi problémáira, könnyen át lehet látni azt, hogy melyik a megfelelő fejlődési irány. „Az erős önkormányzati jelenlét tehát nemcsak politikai érdek, hanem közösségünk érdeke is” – mutat rá a dokumentum.

Az RMDSZ önkormányzati programjának ifjúsági fejezetét Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke pedig a nagycsaládosokra vonatkozó részeket mutatta be. Oktatásról és rezsicsökkentésről Szabó Ödön parlamenti képviselő, vidékfejlesztésről Tánczos Barna szenátor értekezett. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke az örökségvédelemről, Cseke Attila parlamenti képviselő az önkormányzatiságról szóló fejezeteket ismertette.

Kérem ossza meg ismerőseivel: