Elfogy a levegő

Filmpremier és közönségtalálkozó Gyergyószentmiklóson

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ és a Filmtett, Erdélyi Filmes Portál korábban meghirdette Moldovai Katalin Elfogy a levegő című nagyjátékfilmjének gyergyószentmiklósi bemutatóját december 5-re. Az akkori megállapodás szerint a filmvetítés és az azt követő közönségtalálkozó a Szent Miklós Napok egyik programja lett volna, ingyenes belépéssel. Viszont az azóta elfogadott 90/2023-as megszorító kormányrendelet értelmében csak december 6-án tartható a Szent Miklós Nap, illetve egy meghatározott összeg költhető az ünnepre.

A nagy érdeklődésre való tekintettel nem mondjuk le a rendezvényt, született egy új megállapodás: a Kultúrkalauz Egyesület a rendezvény társszervezője, így a vetítés helyszíne és időpontja nem változik (december 5., kedd 18 óra, Salamon Ernő Gimnázium díszterme), viszont nem ingyenes.

A belépőjegy ára 15 lej, elővételben a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ ideiglenes székhelyén, a Szabadság-tér 22 szám alatt válthatók, munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás a 0787/755.294-es telefonszámon.

A vetítést követő közönségtalálkozón jelen lesz Moldovai Katalin, a film rendezője, valamint a filmben szereplő Tamás Boglár, Moșu Norbert-László és Vajda Gyöngyvér, Figura Stúdió Színház színészei. Moderátora: Tatár Bíró Hajnal.


Történet: Ana irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.


Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=urVjfryf8l0


Rendező: Moldovai Katalin

Forgatókönyvíró: Palóczi Zita, Moldovai Katalin

Operatőr: Táborosi András

Producer: Muhi András, Moldovai Katalin

Vágó: Soltész Orsolya

Zene: Cári Tibor

Látványtervező: Bocskai Gyopár

Szereplők: Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt, Lőrincz Ágnes, Tompa Eszter, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László, Tamás Boglár


 

Kérem ossza meg ismerőseivel: