Elindult a Kiskertész program Hargita megyében

Gazdálkodni menő! 

Idén is meghirdeti Kiskertész programját Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. A program célja, hogy felhívja az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét az egészséges táplálkozásra, a helyi és hagyományos termékek fontosságára, hogy megtapasztalhassák a kertészkedés folyamatát, ezáltal mélyebb betekintést nyerve az élelmiszer előállításának gyakorlatába. Mindemellett fontos célkitűzésük, hogy a programmal elérjék, hogy a gyerekek még több időt töltsenek a szabadban. A programban 2022-ben 62 iskolából 2886 diák vett részt, ami megközelítőleg 30 hektár bevetett területet jelent.

Idén a programban az I–VIII. osztályos diákok és osztályok igényelhetik a vetőmagcsomagokat – hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla, spenót –, egészen február 28-ig. A kitöltött űrlapokat, amelyeket az egyesület munkatársai kiküldtek az iskolák számára, a karikascsilla@hargitamegye.ro címre, vagy az érdekelt iskolák pedagógusaihoz kell eljuttatni.  A programot irányító pedagógusok igazolást igényelhetnek a Kiskertész programban való közreműködésükről, ami hasznos lehet a személyi iratcsomóban.

„A Mintagazda programmal és a Székely termék mozgalommal azt üzenjük: érdemes gazdálkodni, sőt példaértékű, látva a jelenlegi pazarló, túlfogyasztó társadalmi rendszereket. A Kiskertész programmal a fő célunk, hogy a gyerekek a kertészkedés révén megismerkedjenek már időben az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház kertjében megtermelt zöldségek minőségbeli és élvezeti, értékbeli különbségét, elmélyüljön bennünk a (szülő)föld iránti szeretet” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Az eddigi években is nagyon nagy sikere volt a Kiskertész programnak, így idén is magától értetődő, hogy a Vidékfejlesztési Egyesület Hargita Megye Tanácsának támogatásával meghirdeti ezt. Célunk, hogy legalább 3000 diák csatlakozzon a lelkes csapatba, mely évről-évre finomabbnál finomabb kerti zöldségekkel okoz meglepetést az egyesületnek” – fejtette ki László Csongor, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetője.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: