Elkezdődik a koronavírus elleni vakcina harmadik adagjának beadása

Szeptember 28-ától elkezdődik a koronavírus elleni oltás harmadik adagjának a beadása is – számolt be Florin Cîţu kormányfő a szerdán született döntésről.

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) szerdai ülésén részt vettek az egészségügyi tárca, az Országos Gyógyszerügynökség és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) képviselői is. A testület úgy döntött, hogy szeptember 28-ától lehetővé teszi a harmadik adag oltás beadását mindazoknak, akik már beoltatták magukat a Pfizer BioNTech, a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájának első két dózisával, és a legutóbbi oltás óta legalább 6 hónap telt el. Harmadik adagként kizárólag az mRNS alapú vakcinák valamelyike használható, mondta el a miniszterelnök a Victoria-palotában tartott sajtóértekezletén.

Utóbb a CNCAV közleményt adott ki, amely szerint az oltás harmadik adagjának beadását a veszélyeztetett csoportoknak (65 év fölöttieknek, krónikus betegeknek) és a fertőzésnek kitett személyeknek (egészségügyi dolgozók, pedagógusok) ajánlják. Emellett megkaphatják a harmadik dózist mindazok, akiknek legkevesebb hat hónapja adták be a második adagot, függetlenül attól, hogy átestek-e a fertőzésen.

A CNCAV közölte azt is, hogy harmadik dózis minden esetben mRNS alapú vakcina lesz, tehát azok is a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagból kapnak, akiket korábban az AstraZeneca-vakcinával oltottak be. A Johnson&Johnson vakcinájával beoltott személyeknek ‘egyelőre’ nincs szükségük harmadig adag oltásra – tették hozzá.

A testület tájékoztatása szerint a harmadik adag oltás beadása a már ismert módon, előjegyzéssel történik az oltásplatformon keresztül, de az előjegyzést kérni lehet személyesen az oltóközpontokban is. A mozgásképtelen személyeknek mobil oltóegységek adják be a vakcinát. A harmadik adag oltás beadásáról igazolást kap az immunizált személy.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: