Elkezdődtek a múzeum felújítási munkálatai

A kivitelezési idő 12 hónap

Igazi örömhírként szolgál bejelentenünk, hogy hétfőn elkezdődtek a Tarisznyás Márton Múzeum épületének felújítási munkálatai.

Három évvel ezelőtt indítottuk útjára a városunk múzeumépületének rehabilitációját célzó európai uniós pályázatot, amelyből egy év az elbírálás időszaka volt. A finanszírozási szerződést 2017 júliusában írtuk alá, azóta pedig a kivitelezési tervre, illetve a munkálatokra is háromszor zajlott közbeszerzési eljárás, tizenegy terv-ellenőrzési jelentés készült, az engedélyeztetési folyamat során pedig szám szerint öt engedélyt váltottunk ki.

A kivitelezési érték meghaladja a 2 360 000 lejt – ennek két százalékát szükséges önrészként biztosítsa a város – ugyanakkor, ehhez még egy 200 000 lej értékű eszközvásárlás is hozzájön.

A kivitelezési időt 12 hónapban, azaz egy évben határozták meg, mindemellett pedig fontos információ, hogy a beruházás nem az intézmény teljes épületére, hanem annak – műemlékként elismert – L alakú, első részére vonatkozik.

A beruházás egyaránt tartalmaz külső és beltéri felújítást: erre az évre a tető, valamint a homlokzat rehabilitációját célozták meg, a téli időszakban pedig a belső tatarozási munkálatok következnek. Utóbbi, többek között a padlózat feljavítását, a földszinti kiállítótermek átszervezését, mellékhelyiség kialakítását mozgássérülteknek, a villanyhálózat kialakítását, valamint a nyílászárók feljavítását, illetve cseréjét.

A munkát gyergyószéki vállalkozó cége végzi, így az összeg a helyi gazdasági körforgásba kerül, és helyi munkaerőt foglalkoztat.

A mai (kedd) sajtótájékoztatón elhangzott, mindenképp örömteli, hogy elkezdődhettek a munkálatok. Városunk polgármestere, Nagy Zoltán azt mondta, bízik benne, hogy sikeresen zajlanak majd a munkálatok, hozzátéve: folytatásként az épület további részének felújítását is meg lehet célozni.

muzeum2

A Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója, Csergő Tibor András rámutatott, Gyergyószentmiklós legrégebbi emeletes középületéről beszélünk, így mindenképp „megérdemli” a felújítást. Hozzátette, az 1962-ben beköltöző kis múzeum megléte óta kizárólag kisebb feljavításokat végeztek, így a jelenlegi felújítást – bízva a pozitív folytatásban – mindenképp egy fontos lépésnek számít.

Ezúton köszönetünket fejezzük egyrészt a Tarisznyás Márton Múzeum munkaközösségének irányába, másrészt a polgármesteri hivatal beruházási osztályát is köszönet illeti, akik kemény munkával érték el, hogy elkezdődhessen a projekt kivitelezése.

Bízunk benne, hogy hamarosan újabb kivitelezések elindításáról, főleg útépítést célzó beruházásokról is beszámolhatunk.

Kérem ossza meg ismerőseivel: