Ellenőrzések kezdődtek a Romániában működő olajtársaságoknál és a benzinkutaknál

A törvényszegők „drasztikus” szankciókra számíthatnak

Ellenőrzések kezdődtek a Romániában működő olajtársaságoknál. Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, az Adóhatóság, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Versenytanács már megkezdte az ellenőrzéseket, és a törvényszegők ‘drasztikus’ szankciókra számíthatnak.

‘A román állam kötelessége megvédeni állampolgárait és gazdaságát, különösen az ukrajnai orosz katonai invázió okozta bonyolult időszakban. Nem fogom megengedni, hogy bárki kihasználja ezt a helyzetet, hogy kapzsiságból vagy bármilyen más indítékból megpróbálja destabilizálni az ország gazdaságát és polgárainak életét. Az illetékes intézmények szigorú ellenőrzésekbe kezdenek, és drasztikus szankciókkal sújtják azokat, akik megszegik a törvényt’ – jelentette ki a miniszterelnök a Victoria-palotában.

Korábban Nicolae Ciucă kormányfő megbeszélést tart Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, Florin Spătaru gazdasági miniszterrel, Horia Miron Constantinescuval, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjével, Mirela Călugăreanuval, az Adóhatóság elnökével és Bogdan Chiriţoiuval, a Versenytanács elnökével.

A tanácskozásra azért volt szükség, mert a közbeszédben elterjedt egy hír, miszerint az üzemanyagok literenkénti ára túl fogja lépni a 10 lejt. Ennek hatására szerdán a fogyasztók megrohamozták a töltőállomásokat.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter nyugalomra intette a lakosságot. Facebook-bejegyzésében Virgil Popescu arról számolt be, hogy szerda délután tárgyalt a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, akik arról biztosították, hogy elegendő üzemanyag-készletük van, és el tudják látni az ügyfeleiket. ‘Azt üzenem a romániaiaknak, hogy ne essenek pánikba és ne rohamozzák meg a töltőállomásokat!’ – írta a miniszter.


Adrian Câciu az üzemanyag-drágulásról: a maximális büntetést szabjuk ki a szabálysértőkre

A hatóságok nem tűrik a piaci visszaéléseket, ezért a maximális büntetéseket fogják kiszabni a szabálysértőkre – írta csütörtökön a Facebook-oldalán az üzemanyagok drágulásáról a pénzügyminiszter.

Bejegyzésében Adrian Câciu kifejezte felháborodását amiatt, hogy a nyersolaj világpiaci árának csökkenése ellenére szerdán a hazai töltőállomások egy része növelte az árait. Emlékeztetett arra, hogy az adóhatóság, a fogyasztóvédelem és Versenytanács csütörtökön átfogó ellenőrzésekbe kezdett az üzemanyagok piacán.

Csütörtök reggel 7,43 lej és 9,59 lej között váltakozott az üzemanyagok ára a bukaresti töltőállomásokon. Szerdán az autósok megrohamozták a benzinkutakat, mert elterjedt a hír, hogy csütörtökre virradóra az üzemanyagok ára meg fogja haladni a 10 lejt.

A közösségi oldalakon közzétett fotók szerint a gépkocsi-tulajdonosok egy része demizsonokkal, tartályokkal és hordókkal jelent meg a töltőállomásokon.

Az energiaügyi miniszter szerda este több Facebook-bejegyzésben nyugalomra intette az autósokat, arra hivatkozva, hogy elegendő az üzemanyag-készlet, nincs ok drágulásra.


Jelentést készít a CNA arról, ahogyan tálalták a televíziók az üzemanyagok drágulásával kapcsolatos híreket

Jelentést készít az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) arról, ahogyan tálalták a televíziók szerdán az üzemanyagok drágulásával kapcsolatos híreket – döntötte el csütörtöki ülésén a testület.

Ezt Cristina Pocora, CNA egyik tagja javasolta, aki az ülés elején elmondta: az üzemanyagárak növekedésével kapcsolatos szerdai ‘információs lavina’ hatására pánik tört ki a lakosságban, a töltőállomásoknál kialakult hosszú sorok megbénították a közlekedést, és ‘őrületbe kergették’ az egész országot. Ezért azt indítványozta, hogy az audiovizuális tanács hivatalból vizsgálja meg a televíziók szerepét a pánikkeltésben, és a jövő heti ülésig készüljön erről egy jelentés.

Cristina Pocora javaslatát a CNA tagjai egyhangúlag megszavazták. Elfogadták az ülést levezető Monica Gubernatnak azt a javaslatát is, hogy a testület vizsgálódása terjedjen ki a teljes szerdai napra. ‘Meg kell tudnunk, hogy melyik csatorna közölte elsőként a drágulásról szóló hírt, és ezt hogyan tálalta’ – érvelt a CNA tagja.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy az Adóhatóság, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Versenytanács ellenőrzéseket kezdett a Romániában tevékenykedő olajtársaságoknál, és a törvényszegők ‘drasztikus’ szankciókra számíthatnak.

Szerdán a járműtulajdonosok megrohamozták a benzinkutakat, miután elterjedt a hír, hogy 10 lej fölé emelkedik az üzemanyagok ára. Virgil Popescu energiaügyi miniszter megnyugtatta őket, hogy pánikra nincs ok, a töltőállomások üzemanyag-ellátása zavartalan.


A Versenytanács kivizsgálja, hogy indokolt-e az üzemanyag drágulása

A Versenytanács figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot, és kivizsgálja azokat a helyzeteket, amikor az árak indokolatlanul, meredeken emelkednek – olvasható a hatóság csütörtöki közleményében.

A dokumentum leszögezi, versenytörvénybe ütközhet az, ha egy vállalat az általa alkalmazni tervezett árat előre bejelenti a piacon. A vállalatoknak önállóan, saját stratégiájuknak és költségeiknek megfelelően kell kialakítaniuk árpolitikájukat, a piaci magatartással kapcsolatos megállapodásokat és/vagy összehangolt lépéseket a törvény bünteti – olvasható a közleményben.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke úgy nyilatkozott, az üzemanyagpiacon kialakult ‘nehéz és ingatag nemzetközi helyzetet’ elsősorban az ukrajnai orosz agresszió miatt hozott gazdasági intézkedések idézték elő. ‘Mi ügyelünk arra, hogy egyes vállalatok ne használják ki ezt a helyzetet, egy esetleges indokolatlan áremelés ugyanis szankciókat vonhat maga után’ – mondta.

A kormány bejelentette, hogy csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő megbeszélést tart Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, Florin Spătaru gazdasági miniszterrel, Horia Miron Constantinescuval, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjével, Mirela Călugăreanuval, az Adóhatóság elnökével és a Versenytanács képviselőivel.

A román hatóságok szerdán közölték, hogy nincsenek problémák az üzemanyagkészletekkel, és Romániának nincs gondja a töltőállomások ellátásával.

Az Árkövető (Monitorul Preţurilor) webes alkalmazás adatai alapján az ország nyugati részén egyetlen benzinkútláncnál és néhány független töltőállomásnál regisztráltak nagymértékű üzemanyagár-emelkedést. Ez azzal magyarázható, hogy Magyarországon az üzemanyagárak maximálva vannak, ami hiányhoz vezetett.

Másrészt a MOL-csoport azt jelentette be, hogy Magyarország kőolajellátása nem szenved fennakadást, és a vállalat tartalékai és finomítói kapacitásai elegendőek az ország szükségleteinek fedezésére. A vállalat hozzátette, hogy a növekvő kereslet ellenére képes kiszolgálni a magyar fogyasztókat, mert teljes kapacitással termeli az üzemanyagot.

Romániában a Monitorul Preţurilor alkalmazás segítségével lehet követni az egyes töltőállomások által alkalmazott árakat.

A Versenytanács több szankciót is kiszabott a romániai üzemanyagpiac szereplőire. Évekkel ezelőtt például hat üzemanyag-forgalmazó vállalatot (OMV Petrom Rt., OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream kft., Mol Romania Petroleum Products kft., ENI Romania kft. és Lukoil Romania kft.) 205 millió euróra büntettek kartellezés miatt. A szankciót a bíróság 2016-ban megerősítette.


Ellenőrzéseket rendelt el a töltőállomásoknál a miniszterelnök

Ellenőrzéseket rendelt el Nicolae Ciucă miniszterelnök a töltőállomásoknál, miután az ország számos benzinkútjánál hosszú sorok alakultak ki – közölte szerda este a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru leszögezte, indokolatlan az üzemanyagok drágulása Romániában. ‘Az országnak elegendő üzemanyagkészlete van. (…) A kormány nem tűr el semmilyen spekulációs kísérletet’ – jelentette ki a szóvivő.

Korábban Virgil Popescu energiaügyi miniszter azt írta a Facebook-oldalán, hogy semmi ok nincs pánikra és a töltőállomások megrohamozására, mert Románia üzemanyag-ellátása zavartalan.

Az AGERPRES információi szerint a MOL egyik magyarországi kőolaj-finomítójának üzemzavara miatt üzemanyaghiány lépett fel a vállalat romániai kútjainál. A társaság már 10 lej feletti áron árulja a gázolajat a fuvarozóknak.


Energiaügyi miniszter: pánikra nincs ok, zavartalan a töltőállomások üzemanyag-ellátása

Semmi ok nincs pánikra és a töltőállomások megrohamozására, mert
Románia üzemanyag-ellátása zavartalan – közölte szerdán a Facebook-oldalán az energiaügyi miniszter.

Bejegyzésében Virgil Popescu arról számolt be, hogy a délután folyamán tárgyalt a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, akik arról biztosították, hogy elegendő üzemanyag-készletük van, és el tudják látni az ügyfeleiket. ‘Azt üzenem a romániaiaknak, hogy ne essenek pánikba és ne rohamozzák meg a töltőállomásokat!’ – írta a miniszter.

Az AGERPRES információi szerint a MOL egyik magyarországi kőolaj-finomítójának üzemzavara miatt üzemanyaghiány lépett fel a vállalat romániai kútjainál. A társaság már 10 lej feletti áron árulja a gázolajat a fuvarozóknak.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: