Ellenőrzésekbe kezdenek Hargita megyében a gyakorivá vált vegetációtüzek miatt

Az év eleje óta 1350 hektáron pusztítottak a tarlótüzek

Egész Hargita megyében ellenőrzésekbe kezdenek a tűzoltók a gyakorivá vált, noha szigorúan tiltott tarlóégetés miatt.

A Hargita megyei katasztrófavédelem arról tájékoztatott, hogy a vegetációtüzek száma annak ellenére sem csökkent, hogy a tűzoltók több ízben is figyelmeztették a lakosságot ezek veszélyes és tiltott voltáról. A napokban megyeszerte ellenőrzésekbe kezdenek a tűzoltóság megelőzési osztályának képviselői, és büntetést rónak ki azokra, akik felgyújtják a száraz növényzetet.

A csütörtöki nap folyamán a Hargita megyei katonai és önkéntes tűzoltóknak 14 tarlótüzet kellett eloltaniuk Maroshévíz, Gyergyóremete, Csíkszereda, Csíkszenttamás, Madéfalva, Csíkszentlélek és Gyergyószentmiklós térségében. A lángok 55 hektáron emésztették fel a növényzetet, de Maroshévízen kiterjedtek egy házra és egy melléképületre is, Madéfalván pedig egy fásszínt és egy lakatosműhelyt tettek tönkre.

A katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet, hogy a tarló és a száraz növényzet égetése szigorúan tilos, hacsak nem hatóságilag elrendelt növényvédelmi karantén miatt történik, hogy bizonyos betegségek vagy kártevők terjedését szorítsa vissza. Ehhez azonban a megyei környezetvédelmi ügynökség engedélyére van szükség, és előtte az önkéntes tűzoltószolgálatot is értesíteni kell.

A hatósági engedély nélküli szárazvegetáció- vagy szemétégetés 1000-től 2500 lejig terjedő bírságot von maga után – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) ugyanakkor szintén szankciókat helyezett kilátásba a tarlóégetésért. Haschi András, a Hargita megyei APIA igazgatója már bejelentette, hogy azok a gazdák, akik felégetik területeiket, nem kapják meg az idei uniós támogatást sem a mezőgazdasági területre, sem az állattartásra.

Az év eleje óta csak Hargita megyében 1350 hektáron perzselődött fel a száraz növényzet.


Forrás: www.agerpres.ro


Címfotó: Fehér Csongor

Kérem ossza meg ismerőseivel: