Ellenőrzik a nyugdíj-dossziékat, majd újraszámolják a nyugdíjakat

Megközelítőleg 5 millió nyugdíjas dossziéját vizsgálják át

Kiadta csütörtökön Raluca Turcan munkaügyi miniszter a nyugdíj-dossziék ellenőrzésének elindítására vonatkozó rendeletet. Az eljárás, amelynek folyamán megközelítőleg 5 millió nyugdíjas dossziéját vizsgálják át, legtöbb 18 hónapig fog tartani, és előfeltétele a nyugdíjak újraszámolásának, jelentette be a tárcavezető.

Turcan a csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a törvényes előírások értelmében már 2019 októberében el kellett volna indítani az eljárást. Legutóbb 2005 és 2010 között számolták újra a rendszerben a nyugdíjakat, a nagyszabású eljárás körülbelül egymillió dossziét érintett- mutatott rá.

Az újraszámolással fel fogják számolni az állami nyugdíjrendszer méltánytalanságait, például azt, hogy ugyanolyan végzettség, egyenértékű befizetett hozzájárulás és ledolgozott munkaév esetén a nyugdíjak között jelentős különbség van.

Az időskori jövedelmek újraszámolása reformot is jelent a nyugdíjrendszerben, mivel az ellenőrzés során a dossziék adatait összegyűjtik a megyei nyugdíjpénztáraktól és bevezetik az országos nyugdíjbiztosító pénztár számítógépes adatbázisába, szögezte le Turcan.

A nyugdíjak újraszámolása egy új törvény alapján történik majd, amely módosítja a 2019/127-es törvényt, és amely a méltányosság és a hozzájárulás elve alapján fogja leszögezni az újraszámolás módszerét, mutatott rá a miniszter, hozzáfűzve, hogy az erről szóló tárgyalásokat egy hónapon belül el szeretnék kezdeni. Az új jogszabály hatályba lépéséig azonban a jelenlegi törvény alapján számolják ki az időközben nyugdíjba vonulók járulékát, tette hozzá Turcan.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: