Előrelépés a gyergyószentmiklósi inkubátorház létrehozásában

Októberre elkészül a megvalósíthatósági előtanulmány

Újabb egyeztetést tartottak Gyergyószentmiklóson a tervezett vállalkozói inkubátorház létrehozása kapcsán. A jelenlévők egyetértettek a város által októberre elkészítendő megvalósíthatósági előtanulmány kivitelezéséről, egy erős koncepció felállításáról, valamint egy kapcsolattartó személy nevesítéséről, aki a projekttel foglalkozik.

A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, Barabás Csaba, Borboly Csaba kabinetének vezetője, Molnár Judit városmenedzser, valamint Duka Emese, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal Fejlesztési és pályázati részlegének vezetője.

Amint a találkozón elhangzott, egy olyan vállalkozó, fejlesztő és egyben innovációs központ létrehozásán dolgoznak, amely az újonnan alakuló vállalkozások mellett a már létező vállalkozások működését is segítené, valamint a Talentum program beépítésével a kezdő vállalkozásokat is támogatná és erősítené. Egyelőre még tisztázatlan, hogy a három típusú inkubátorházból – mixt, ipari vagy szolgáltatói – milyen irányultságú intézmény működne Gyergyószentmiklóson, ez az előzetes megvalósíthatósági tanulmány után dől majd el.

Borboly Csaba elmondta, dönteni kell arról, hogy a város milyen keretek között szeretne pályázni, csatlakozik-e a már meglévő közösségi fejlesztési társuláshoz, valamint hogy mekkora önrésszel tudna beszállni a projektbe. A megyeelnök javaslata az volt, hogy egyeztessenek a témában Székelyudvarhely polgármesterével is, hiszen ott már sor került hasonló projekt kivitelezésére.

Nagy Zoltán szerint az inkubátorház létesítése nem csak Gyergyószentmiklós, hanem egész Székelyföld számára előrelépést jelentene, melynek létrehozását előzetes egyeztetések szerint a helyi vállalkozók is hasznosnak vélték és támogatták a kezdeményezést.

GyergyoInkubator_2017szept14_1

Létezik már egy előzetes pályázati útmutató erre vonatkozólag, de azt még nem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg a tényleges kiírás. Fontos, hogy amire megjelenik, minden készen álljon, ezért arra lesz szükség, hogy Hargita Megye Tanácsa, valamint a város vezetősége megfelelően felkészüljön és több szempontot figyelembe véve előre tervezzen, mert az már most látszik, hogy sokkal szigorúbbak lesznek a követelmények és szorosabbak a határidők, mint az előző pályázati kiírás esetében – tájékoztatta a jelenlévőket Barabás Csaba.

Kérem ossza meg ismerőseivel: