Előrelépés történt a veszélyes medvék ügyében

A négymegyés küldöttség legfontosabb igényét hagyta jóvá a miniszter

140 nagyvadra vonatkozó beavatkozási kvótát fog jóváhagyni országos szinten a környezetvédelmi minisztérium, ez azokra az egyedekre vonatkozik, amely az embereket vagy a javakat veszélyeztetik. Az emberekre támadó, illetve lakott településekre bejáró medvékre vonatkozó, beavatkozási kvótáról szóló minisztériumi rendeletet tegnap közvitára bocsátotta Grațiela Gavrilescu miniszter. A szükséges procedúrát betartva, a rendelet augusztus 15-én léphet életbe. Ez volt a küldöttség legfontosabb követelése, hiszen, mint folyamatosan hangsúlyozták, csak a veszélyes egyedek esetében kérik a beavatkozást.

Július 5-én közel hatszáz fős küldöttség érkezett Bukarestbe Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékből, akik a környezetvédelmi minisztérium előtt tartottak békés figyelemfelkeltő akciót, amíg egy 12 fős delegáció tárgyalt a miniszterrel: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Gabor Adrian, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, Karda Róbert, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke és Csíkszentdomokos polgármestere, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, egy nemrégi medvetámadás dánfalvi sebesültje, Tánczos Barna szenátor, Benke József, a Zetelaka és Társai vadász- és horgászegyesület igazgatója, Becze István Hargita megyei tanácsos, Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere és Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere.

A beavatkozási kvóta egy évre 350, félévre jut 175, és mivel a rendelet augusztus 15-től lép érvénybe, így idénre 140 beavatkozási kvótát engedélyez a miniszter.

Az összefogásnak mindig van eredménye. A döntéshez az is nagyban hozzájárult, hogy voltunk félezren a négy megyéből és fel tudtuk mutatni, hogy tarthatatlan a helyzet. Köszönöm mindenkinek, aki eljött Bukarestbe és fenntartotta a küldöttség igényeit. Köszönöm a segítséget és a támogatást az RMDSZ parlamenti frakciója munkatársainak, Tánczos Barna szenátornak, Korodi Attila képviselőnek és Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, valamint a támogatást és a csatlakozást a másik három megye elöljáróinak. Másfél év kellett elteljen ahhoz, hogy egy ilyen intézkedést meghozzanak, de minden nap újabb és újabb károk keletkeznek, ezért nagyon fontos a rendelet kiadása. Nem Brüsszel akadályozza a kilövések ügyét, hanem ez egy itthoni döntés kellett legyen, amit a miniszter elődei néhány hangoskodó miatt elodáztak. Remélem, hogy a tegnapi jelenlét is elindít egy párbeszédet az intézmények között, a zöldszervezetekkel, mert megelőzésre és további intézkedésekre van szükség” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Bukarest_2017jul5_1

A tegnapi találkozó legnagyobb eredménye, hogy kimozdultunk a holtpontról, és a vadkárokkal kapcsolatos legsürgetőbb kérdésben előreléptünk. A környezetvédelmi miniszter azt ígérete, még a nap folyamán közvitára került az a rendelet, amely az intervenciós kvótáról rendelkezik. Ez az a rendelet, amely lehetővé teszi a településekre bejáró, gazdaságokban rendszeresen kárt okozó vagy emberekre támadó medvék kilövését. Ez volt a legsürgetőbb, hiszen az elmúlt időszakban egyre több településen vált elviselhetetlenné a medvék jelenléte. Fontos, hogy a miniszter nyitott a vadkárokkal kapcsolatos problémák rendezésére, és bízom benne, hogy a szakmai elemzések elkészítését követően sikerül megtalálni azt a megoldást, amely a vadállományt védi és az emberek biztonságát garantálja” – nyilatkozta Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.  

„Egy emberként mozdult meg a négy megye, többségében gazdálkodóemberek jöttek Bukarestbe, nem véletlen, hogy a nyár derekán is több mint ötszázan vettünk részt a tüntetésen, hiszen a vidéki lakosságot érintő problémáról van szó” – értékelte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a szerdai tüntetést. „Nagyon fontos, hogy mi nem a romániai medvepopuláció megtizedelését szeretnénk elérni, hanem egyensúlyt teremteni az állatvédelem és az emberek, javak védelme között. Ezért kérjük az emberek életére törő, jelentős károkat okozó példányok kilövését. A környezetvédelmi miniszter megígérte, hogy felkerül a szaktárca honlapjára a problémás medvék kilövését engedélyező minisztériumi rendelet, amely a jogi procedúrák lefolytatását követően várhatóan augusztus közepén lép érvénybe” – tájékoztatott Tamás Sándor a miniszterrel folytatott tárgyalásokról, hozzátéve, hogy „ez fontos lépés, de nem oldja meg teljes egészében a medve-problémát, hosszú távra is megoldást kell találni a fenntartható vadgazdálkodás érdekében”. A négy megye küldöttsége és a szaktárca vezetője egyetértett abban is, hogy meg kell oldani a prevenciót, a miniszter ígéretet is tett arra, hogy támogatni fogja a megelőzést.

Grațiela Gavrilescu miniszter azt mondta, fontos az emberi életek és az anyagi javak védelme, ezt kívánják elősegíteni a szerdán már aláírt rendelettel. A további követeléseket is elemzik, a cél az, hogy a törvénykezés olyan irányba módosuljon, amely biztonságot jelent az emberekre nézve és egy egészséges medvepopuláció fenntartását eredményezi.

A miniszteri rendelet szövege:

http://mmediu.ro/articol/mm- supune-dezbaterii-publice- proiectul-de-om-pentru- aprobarea-nivelului-de- interventie-in-cazul- speciilor-de-ursi-si-lupi-in- interesul-sanatatii-si- securitatii-populatiei-si-in- scopul-prevenirii-unor-daune- importante/2259 

http://mmediu.ro/app/webroot/ uploads/files/2017-07-05_ Ordin_derogari_2017.pdf 

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter nyilatkozata: https://www.facebook.com/ borbolycsaba/videos/ 1319788111401902/

A vadkárok jelentését továbbra is várják a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/?fref=ts

A küldöttség által benyújtott petíció:

http://hargitamegye.ro/upload/public/vadkarok/petitie_BVCVHRMS_2017.pdf

Kérem ossza meg ismerőseivel: