Előzetes letartóztatásban Mezei János

A Marosvásárhelyi Táblabíróság 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság egy héttel ezelőtt, 30 napos ház őrizetet elrendelve, szigorította Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere ellen alkalmazott kényszerintézkedést. Akkor az ítéletben arra figyelmeztették a polgármestert, hogy a szabályok megszegése esetén a házi őrizetet vizsgálati fogságra változtathatják. A jelek alapján Mezei megszeghette valamelyik szabályt és emiatt, a DNA ügyészeinek fellebbezése nyomán, elrendelték a 30 napos előzetes letartóztatást.

*  *  *

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

A Marosvásárhelyi Táblabíróság szerdán tovább szigorította a Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester elleni kényszerintézkedéseket, és előzetes letartóztatásba helyezte a tisztségéből korábban felfüggesztett városvezetőt – közölte csütörtöki számában a Hargita Népe napilap.

  A napilap úgy tudja, a bíróság azt rótta fel a korábban házi őrizetben tartott elöljárónak, hogy a korlátozó intézkedések ellenére megnézte a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület legutóbbi ülésének a videofelvételét.
Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az ügyészség korábbi közlése szerint a polgármester 2013-ban értékesített egy, a Gyilkos-tó partján álló 400 négyzetméteres telket, mely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt, ezért nem lett volna eladható. Az ügyészség azt értelmezte zsarolásnak, hogy a polgármester lemondásra szólította fel a budapesti önkormányzat többségi tulajdonában levő cég ügyvezetőjét, akinek a feljelentése alapján az ügyészségi vizsgálat megindult.
Mezei János ellen január végén indult ügyészségi vizsgálat. A DNA őrizetbe is vette a polgármestert, de a bíróság akkor elutasította az előzetes letartóztatási kérelmet. Helyette bírósági felügyeletet és a polgármester tisztségéből való felfüggesztését rendelte el. A kényszerintézkedést március 11-én házi őrizetre szigorította a bíróság, és arra figyelmeztette a polgármestert, hogy ha felveszi az ügy valamely érintettjével a kapcsolatot, további szigorításra számíthat.
A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17700 lakosú székelyföldi Gyergyószentmiklósnak.

(Forrás: MTI)

*  *  *

18.03.2015
Ora estimata: 14:30
Complet: C6CU
Tip solutie:
Solutia pe scurt: 1. În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 2 lit. a C. pr. Pen cu referire la art. 204 alin. 10 C. pr. Pen., admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Tg.-Mureş împotriva încheierii penale nr. 20/DL/11 martie 2015 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Mureş în dosarul nr. 571/102/2015 şi, în consecinţă: 2. Desfiinţează în parte încheierea penală atacată şi, soluţionând cauza: 2.1. În baza art. 242 alin. 3 cu referire la art. 215 alin. 7 şi art. 223 alin. 1 lit. d C. pr. Pen., admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Tg.-Mureş şi înlocuieşte măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Mezei Janos prin încheierea penală nr. 7/DL/27 ianuarie 2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Mureş, cu măsura arestării preventive a inculpatului Mezei Janos (cu d.p.), acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 C. pen., şantaj, prev. de art. 131 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 207 alin. 1, 2 şi 3 C. pen., şi instigare la delapidare, prev. de art. 47 raportat la art. 295 C. pen., în concurs real, pe o durată de 30 de zile, calculate începând cu data predării sau a prinderii inculpatului. Înlătură din hotărârea atacată dispoziţiile privind înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestului la domiciliu a inculpatului Mezei Janos. 2.2. Menţine dispoziţia din încheierea contestată vizând aplicarea prevederilor art. 275 alin. 3 C. pr. Pen. 3. În conformitate cu art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b cu referire la art. 204 şi art. 203 alin. 5 C. pr. pen, respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Mezei Janos împotriva încheierii penale nr. 20/DL/11 martie 2015 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Mureş în dosarul nr. 571/102/2015. 4. Conform art. 275 alin. 2 C. pr. Pen., obligă pe inculpat să suporte o parte din cheltuielile judiciare avansate de stat în contestaţie, în sumă de 100 lei. Potrivit art. 275 alin. 3 C. pr. Pen., rămâne în sarcina statului restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în judecarea contestaţiei procurorului. 5. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu la data de 18 martie 2015.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  11/2015  18.03.2015
(Forrás: Maros Megyei Törvényszék honlapja)
Kérem ossza meg ismerőseivel: