Első- és másodfokú eső- és szélriasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) csütörtök reggel kiadott egy másodfokú (narancssárga) esőriasztást Máramaros megyére, valamint Beszterce-Naszód, Maros, Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Kolozs, Szilágy és Szatmár megye hegyvidékére, illetve egy elsőfokú (sárga), esőre és szélre vonatkozó riasztást a Körösvidékre, Máramarosra, Erdély északi részére, a Keleti-Kárpátok északi és középső hegységeire és az Erdélyi-szigethegységre.

A meteorológusok szerint csütörtök este 8 órától péntek délután 3 óráig Máramaros megyében, valamint Beszterce-Naszód, Maros, Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Kolozs, Szilágy és Szatmár megye hegyvidékén a leeső csapadék mennyisége elérheti az 50-70 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig meghaladhatja a 80 litert is.

Az esőre és heves szélre vonatkozó elsőfokú riasztás csütörtök délután 5 órától péntek este 9 óráig lesz érvényben. A Körösvidéken, Máramarosban, Erdély északi részén esőre, a Keleti-Kárpátok északi és középső hegységeiben és az Erdélyi-szigethegységben előbb vegyes csapadékra, majd esőre kell számítani, ami miatt az eddig lerakódott hóréteg elolvad. A leeső csapadék mennyisége elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként.

Az ország nyugati régióiban az időnként megerősödő szél óránként 55-60 kilométeres sebességgel fújhat, a magashegyi térségekben a széllökések sebessége meghaladhatja a 80-100 kilométert óránként.

Az ANM szerint az ország többi részében is hevessé válhat időlegesen a szél csütörtök délután 5 órától péntek este 9 óráig.


Első- és másodfokú árvízkészültséget rendeltek el pénteken a hidrológusok több folyó vízgyűjtő medencéjére

Első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyó vízgyűjtő medencéjére.

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka 3 órától vasárnap déli 12 óráig másodfokú árvízriasztás lesz érvényben a Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), a Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye) és Aranyos (Fehér és Kolozs megye) vízgyűjtő medencéjében.

A narancssárga jelzésű riasztás ugyanakkor érvényes csütörtök reggel 9 órától vasárnap délig a következő folyók vízgyűjtő medencéinek egyes folyóvizein is: Tisza, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Nyárád, Kis-Küküllő (Hargita és Maros megye), Maros (Fehér és Hunyad megye), Sztrigy (Hunyad megye), Béga (Temes megye) és Temes (Krassó-Szörény és Temes megye).

A hidrológusok szerint csütörtök este 6 órától vasárnap éjfélig elsőfokú riasztás lesz érvényben a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Tisza, Visó, Iza, Lápos (Máramaros), Túr (Szatmár), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár), Kraszna (Szilágy és Szatmár), Berettyó (Szilágy és Bihar), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar), Fekete-Körös (Bihar és Arad), Fehér-Körös (Hunyad és Arad), Maros, Nyárád, Kis-Küküllő (Hargita és Maros), Nagy-Küküllő (Hargita, Maros és Brassó), Aranyos (Fehér és Kolozs), Maros (Fehér, Szeben, Hunyad és Arad), Béga (Temes), Temes (Krassó-Szörény és Temes), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény), Zsil (Hunyad és Gorj), Motru (Gorj és Mehedinţi), Olt (Kovászna, Hargita és Brassó) és Beszterce (Suceava, Hargita és Neamţ).

A jelzett jelenségek nagyobb intenzitással és valószínűséggel következhetnek be néhány Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Bihar, Fehér és Hunyad megyei folyóvizeken.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: